Een keihard werkende levensgenieter | in memoriam

Broer Roolvink
Rijnsburg

Hij was geliefd in de kring van familie en vrienden en werd door velen gerespecteerd om zijn loopbaan. Dat zijn twee belangrijke kenmerken van het leven van Bert van den Hoven.

Geboren: Leiden, 8 januari 1943

Overleden: Rijnsburg, 19 juli 2022

Toen hij op 31 december 2000 een punt zette achter zijn carrière, kocht hij op de Aalsmeerse veiling tot zijn stomme verbazing voor een niet onaanzienlijk bedrag zijn eigen in de bloemen verscholen kinderen, die een grap met hem uithaalden. Het was zijn laatste dag als ondernemer van bloemengroothandelsfirma Van den Hoven & de Mooy. Een mooie illustratie van de innige band met zijn kinderen en kleinkinderen.

Voor hen was hij ’een super lieve vader en opa’. Zij waren misschien wel zijn grootste fans, want met zijn onvoorwaardelijke liefde, zijn vechtlust, doorzettingsvermogen en het feit dat hij iedereen in zijn waarde liet, straalde de levensgenieter tegelijk zelfvertrouwen en rust uit. Hij heeft hen en anderen enorm geïnspireerd.

Van den Hoven groeide op aan de Leidse Morsweg. Na een scheiding hertrouwde zijn moeder. Toen hij een jaar of acht was verhuisde het intussen grote samengestelde gezin naar de Rijnsburgerweg.

Na de lagere school bezocht Van den Hoven de tuinbouwschool - dat was zijn enige schoolopleiding- en vervolgens kreeg hij een baantje op de Rijnsburgse veiling. Maar de getalenteerde jongeman was ambitieus. Hij wilde een eigen bedrijf. Met Gerrit de Mooy als compagnon - een van zijn halfbroers - begon hij in 1976 voor zichzelf. Hij kreeg een kleine werkplek op de Aalsmeerse bloemenveiling. Het werd keihard werken. Maar met vallen en opstaan en veel leren door ervaring, groeide de zaak uit tot een groothandel in snijbloemen met een miljoenenomzet.

Vijfenvijftig jaar was Van den Hoven getrouwd met zijn vroegere buurmeisje Annie. Zij kregen een zoon en een dochter. Een harmonieus gezin, dat ’s winters ging skiën in de Alpen en ’s zomers de zon zocht in Spanje, of ze gingen met hun speedboot achter de auto naar het Lago Maggiore. En elke woensdag pasten zij op de twee kleinkinderen die kwamen.

Van den Hoven richtte een stichting op, die als doel had om de bewoners van het Zeehospitium in Katwijk een paar keer per jaar een mooie uitgaansdag te geven. Verder had hij zo zijn hobby’s, zoals paardrijden, tennissen bij tv De Rijnkanters. Op latere leeftijd ging hij zelfs schilderen en niet te vergeten: jarenlang was hij lid van Christelijk Mannenkoor Jubilate uit Katwijk. Dat was zijn lust en zijn leven.

Na vele ziekenhuisbezoeken in de afgelopen twintig jaar ging zijn gezondheid verder achteruit. In een onvergetelijk samenzijn besprak hij met zijn dierbaren hoe hij zijn uitvaart wilde. Veel witte bloemstukken. In een witte smoking in een witte kist. Hartverwarmende woorden van de kinderen. Psalm 139 door kleindochter Louani. En natuurlijk zong Jubilate. De flamboyante en tegelijk lieve bescheiden Bert van den Hoven met zijn indrukwekkende loopbaan heeft op velen indruk gemaakt.

In deze wekelijkse rubriek beschrijft Broer Roolvink het leven van onlangs overleden bekende en minder bekende mensen uit deze regio. Hebt u een tip of wilt u reageren? Mail dan naar b.roolvink@gmail.com of bel 06-18888168.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.