Vogelgriep bij hobbyhouder in Ter Aar, kippen en eenden geruimd

Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd.© Archieffoto ANP

Anne de Vries
Ter Aar

Bij een hobbyhouder in Ter Aar is vogelgriep vastgesteld, dat melden het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de gemeente Nieuwkoop. Alle dieren op de locatie worden geruimd om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Zo’n tachtig kippen en eenden waren op de locatie aanwezig. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ruimt de nog aanwezige vogels om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant, die zware ziekteverschijnselen en sterfte kan veroorzaken.

Twee pluimveebedrijven liggen in de drie kilometer zone om deze hobbyhouder. Zij worden door de NVWA gescreend op vogelgriep. De komende veertien dagen worden de pluimveebedrijven intensief in de gaten gehouden op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen.

Vervoersverbod

In de zone van tien kilometer om deze locatie waar besmetting is vastgesteld, liggen nog eens twee pluimveebedrijven, waarvoor per direct een vervoersverbod geldt. Dat betekent dat alle vogels, eieren vanaf een locatie met vogels, mest van vogels en gebruikt strooisel, en andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte niet vervoerd mogen worden.

In de regio geldt verder een ophokplicht voor commercieel gehouden vogels, en een afschermplicht voor niet-commercieel gehouden kippen en watervogels.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.