Alphen biedt extra hulp vanwege hoge energieprijzen

De energieprijzen stijgen en bereiken keer op keer een nieuw recordhoogte.© foto anp/hollandse hoogte/Lex van lieshout

Eva Stam
Alphen aan den Rijn

De gemeente Alphen aan den Rijn gaat in samenwerking met maatschappelijke en sociale partners bewoners helpen hun energieverbruik te verlagen. Door middel van vijf projecten wil de gemeente onderzoeken wat er nodig is om dit doel te bereiken.

De gemeente wil specifiek inwoners met een laag inkomen, een hoge energierekening en een slecht geïsoleerde woning die in de financiële problemen komen door de almaar toenemende energieprijzen gaan helpen. De projecten zijn een aanvulling op het aanbod dat de gemeente al heeft om inwoners te helpen met het verlagen van het energiegebruik.

Een klussendienst zal worden opgezet die materialen beschikbaar stelt en inwoners helpt bij kleine, energiebesparende maatregelen als tochtstrips en ledlampen. De dienst moet energiebesparingstips gaan geven en inwoners inzicht verschaffen in hun energieverbruik.

Inwoners met een laag inkomen kunnen daarnaast eens in de zeven jaar aanspraak maken op een financiële bijdrage, bijvoorbeeld voor de vervanging van een koelkast of wasmachine. Deze maatregel, ook wel bekend als de witgoedregeling, kan via de bijzondere bijstand worden verkregen. De gemeente gaat onderzoeken of de regeling duurzamer kan waardoor er flink op energieverbruik kan worden bespaard.

Medewerkers binnen de gemeente en samenwerkingspartners staan in contact met inwoners met financiële problemen en worden opgeleid over het onderwerp energiebesparing zodat zij hen nog nog beter kunnen helpen.

Subsidie

In de Snijdelwijk in Boskoop start de gemeente daarnaast met een wijkaanpak energiebesparing. Onder andere Energiek Alphen en Participe zijn hierbij betrokken. Een energiebesparingsmarkt in november moet wijkbewoners van informatie voorzien. Ook ziet de gemeente een mogelijkheid in wijkcentrum De Plantaan een permanent informatiepunt te openen.

De Rijksoverheid komt bijkomend met een subsidie om woningen met een laag energielabel (label E, F en G) te isoleren. Alphen gaat vanuit het Nationaal Isolatieprogramma deze subsidie voor haar inwoners aanvragen. Hierbij is niet alleen aandacht voor huurwoningen, maar ook voor woningeigenaren, verenigingen van eigenaren en particuliere verhuurders.

Meer nieuws uit Alphen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.