Panamees aardewerk vanuit Leiden terug naar land van herkomst

Een van de foto’s die door het ministerie in Panama is vrijgegeven.

Theo de With
Leiden

Vanuit Nederland zijn 343 archeologische objecten terug naar Panama gegaan. Het gaat om potten en vazen van meer dan vijfhonderd jaar oud.

Het aardewerk stamt uit de periode voordat het Midden-Amerikaanse land in de zestiende eeuw door Spanje werd gekoloniseerd. De voorwerpen waren in bezit van een particulier, die in de vorige eeuw zelf in Panama woonde. Hij kocht de objecten in die periode te goeder trouw in galeries en kunsthandels.

Vanwege het vorderen van zijn leeftijd wilde hij zijn opgebouwde collectie een paar jaar geleden schenken aan Museum Volkenkunde in Leiden. Dit museum heeft een grote collectie met voorwerpen uit Midden- en Zuid-Amerika. Omdat musea tegenwoordig voorzichtig zijn met accepteren van objecten uit voormalige koloniën is samen met de Universiteit Leiden onderzoek gedaan naar de herkomst en betekenis van het aardewerk. In de tussentijd werd de collectie bij de universiteit opgeslagen.

De conclusie van het onderzoek luidde dat de objecten in het land van herkomst beter tot hun recht zouden komen en dus bij voorkeur teruggegeven zouden moeten worden. Museum Volkenkunde had de collectie in afwachting van de conclusies nog niet geaccepteerd. Wel werd de Panamese ambassade in Nederland op de hoogte gesteld.

De potten en vazen zijn inmiddels door KLM naar Panama gevlogen. Ze worden opgenomen in de collectie van het antropologisch museum in de hoofdstad Panama-Stad. Dit museum is op dit moment gesloten vanwege een grootscheepse restauratie. Het is de bedoeling dat het in de loop van 2023 heropent.

De Panamese autoriteiten zijn zeer verheugd over de terugkeer van het aardewerk naar het vaderland. De minister van buitenlandse zaken spreekt van ’de grootste repatriëring van archeologische stukken in de geschiedenis van Midden-Amerika’.

Panama, dat na de ’ontdekking’ door Columbus tussen 1538 en 1821 een kolonie van Spanje was, is al langer bezig het cultureel erfgoed beter te beschermen en desnoods terug te halen. Binnenkort komen ook voorwerpen vanuit Italië terug naar Panama.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.