Extra opvang Oekraïners in Dienstencentrum op Endegeest in Oegstgeest

Het Dienstencentrum (links) naast Kasteel Endegeest wordt gereed gemaakt voor Oekraïense vluchtelingen.© Foto Hielco Kuipers

Anne de Vries
Oegstgeest

Het Dienstencentrum op het Endegeestterrein in Oegstgeest wordt een extra opvangplek voor vluchtelingen uit Oekraïne. Oegstgeest moet deze extra plekken maken volgens de afspraken met de andere gemeenten in de regio.

Vanaf half november kunnen zo’n zeventig Oekraïense vluchtelingen in het gebouw wonen. De opvanglocatie is beschikbaar tot ten minste 1 september 2023.

In juli trokken er al zo’n zestig Oekraïners in het Hoefijzergebouw naast het gemeentehuis. Zij werden voorheen veelal opgevangen door gastgezinnen in het dorp. Oegstgeest moest tegen die tijd zelfs honderd vluchtelingen uit Oekraïne opvangen, zodat burgemeester Jaensch een tweede locatie in de Geesten opperde.

Lees ook: Wel of geen spoedzoekers in de opvang voor Oekraïners? Politiek Oegstgeest is huiverig

Destijds dacht Jaensch dat er plek zou zijn voor om en nabij veertig vluchtelingen. Tegen de gemeenteraad zei hij op 7 juli: ,,Het zou jammer zijn als je die plekken niet benut als er andere zoekenden zijn. Maar de locatie is primair open voor Oekraïners.’’

Die suggestie werd niet met open armen ontvangen. Oekraïense vluchtelingen zijn volgens enkele raadsleden tijdelijk welkom op het terrein, maar die doelgroep uitbreiden, wil de politiek niet.

Jaensch zei toe dat hij met de wethouders weer bij de raad terug zou komen in september om die eventuele extra ruimte te bespreken. Vooralsnog stelt de gemeente dat de zeventig plekken in het Dienstencentrum voor Oekraïeners zijn.

Herhuisvesting

Volgens de gemeente moet het pand eerst nog geschikt worden gemaakt. Voor de huidige bewoners van het pand heeft de gemeente bij huisvester Ad Hoc aandacht gevraagd voor herhuisvesting. Dat lijkt te slagen, stelt de gemeente.

In oktober volgt een inloopbijeenkomst waarbij inwoners vragen kunnen stellen over de nieuwe opvanglocatie.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.