Nederlands voorarrest van complotdenker Micha Kat verlengd

In de afgelopen twee weken hebben tientallen personen actiegevoerd op de begraafplaats Vredehof in het Zuid-Hollandse Bodegraven. Ze plaatsten bloemen en actiebordjes op graven waarvan zij denken dat de overledenen zijn 'vermoord door een satanistisch pedonetwerk'.© ANP/Robin Utrecht

ANP
DEN HAAG

Complotdenker Micha Kat blijft veertien dagen langer in voorarrest. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag vrijdag besloten.

Kat zat sinds de zomer van vorig jaar vast in een cel in Noord-Ierland en werd deze week overgeleverd aan Nederland. Hij werd vrijdag voorgeleid voor zes gevallen van opruiing. De man wordt onder meer verdacht van opruiing tot geweld tegen de gemeente Bodegraven. Ook zou hij hebben opgeroepen RIVM-directeur Jaap van Dissel te ontvoeren en te bedreigen.

Lees ook: Complotdenker Micha Kat wordt overgeleverd naar Nederland voor bedreigingen en opruiing tegen RIVM-directeur Van Dissel en gemeente Bodegraven

Via het onlineplatform Red Pill Journal verspreidde Kat samen met mede-complotdenkers Wouter Raatgever en Joost Knevel ongefundeerde verhalen over vermeende satanische pedonetwerken en rituele kindermoorden in Bodegraven. Als gevolg van de internetuitzendingen kwamen tientallen complotdenkers begin vorig jaar naar een begraafplaats in Bodegraven om bloemen op kindergraven neer te leggen.

Raatgever en Knevel zijn hiervoor al veroordeeld. In een andere procedure oordeelde de rechtbank al dat de drie complotdenkers een schadevergoeding van ruim 215.000 euro moeten betalen aan de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.