Haperende Leimuiderbrug is doorn in het oog van honderden weggebruikers: petitie voor komst van tunnel

Een storing van de Leimuiderbrug dit voorjaar.© Foto Hielco Kuipers

Marlies Vording
Leimuiden

Tik ’Leimuiderbrug’ in op een willekeurige online zoekmachine en het wemelt van de berichten over de vele storingen. Tijd voor verandering, vindt Sjoerd van der Hoorn.

Zijn petitie voor de komst van een Leimuidertunnel is in een week tijd 1.355 keer ondertekend.

De Leimuidenaar wil dat de provincies Noord- en Zuid-Holland snel geld opzij schuiven om in 2027 een Leimuidertunnel aan te leggen. ’Per direct moet de brugwachter en een vaste storingsmonteur terug’, schrijft hij verder. Volgens Van der Hoorn staat de brug meer open dan dicht. ’Automobilisten, vrachtverkeer en scheepvaart ervaren enorme hinder door storingen.’

Frustrerend

Veel regiogenoten zijn het met hem eens.

’Ben werkzaam bij de politie, met regelmaat staan er hulpverleners stil voor de open brug, ook op momenten als iedere seconde telt’, schrijft Joost uit Alphen aan den Rijn. ’Ik ben het zo zat, dat gedoe steeds weer met die brug. Je staat tegenwoordig vreselijk lang te wachten voordat je na opening weer over de brug kunt en soms gaat hij ook gewoon niet meer dicht. Zo frustrerend...’, aldus de Leimuidense Antoinette. Buschauffeur Stefan uit Reeuwijk is er ook klaar mee. ’Al die storingen geven heel veel vertraging en daardoor een verstoorde dienstregeling met verwijtbare rituitval.’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Op de Facebookpagina van de Leimuidense brandweer staat een filmpje van een wagen die met spoed onderweg is naar de A4. ’Nouja, met spoed?’, schrijven de brandweerlieden erbij. Hoewel de brug op dat moment niet in storing was, duurde het wachten lang voor de hulpdienst.

De brug in kwestie telt vier rijbanen, ligt over de Ringvaart en verbindt Noord- en Zuid-Holland met elkaar. Over de Leimuiderbrug loopt de N207, die een belangrijke verbindingsweg vormt naar de snelweg A4. Veel verkeer van en naar Alphen aan den Rijn en het oosten van Kaag en Braassem maakt gebruik van de oeververbinding. De brug wordt niet ter plekke bediend, maar vanuit een centrale in Heerhugowaard.

Statistieken

De statistieken liggen er niet om: op 29 en 30 januari stond het verkeer 85 en 170 minuten stil, op 1 juli 3 uur en op 8 juli 1 uur, blijkt uit een brief van de gemeente Kaag en Braassem. Ook recent hadden er storingen plaats of duurde het na opening lang voor de brug weer te gebruiken was, getuige het grote aantal klachten op Facebook.

De brug is een doorn in het oog van plaatselijke politici. Begin dit jaar pleitte Pro Kaag en Braassem voor een ’echte oplossing’, aangezien de haperende brug veel hinder en economische schade veroorzaakt. Omdat de brug in de provinciale weg N207 ligt, heeft de gemeente er weinig over te zeggen. De provincie Noord-Holland is beheerder van de brug.

Werkzaamheden

Uit een informatiebrief van het gemeentebestuur van Kaag en Braassem blijkt dat Noord-Holland in juli werkzaamheden aan de Leimuiderbrug heeft verricht. ’Inmiddels kunnen we concluderen dat dit geen, of onvoldoende effect heeft gehad.’ Het college zegt verder toe ’te blijven aandringen op een permanente oplossing’.

De provincie Noord-Holland is met een ’speciaal team’ bezig met een onderzoek naar de oorzaak van de storingen. Wanneer dat onderzoek is afgerond, is onbekend.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.