Onderzoek toekomst kinderhartchirurgie LUMC duurt langer
Een openhartoperatie bij een kind in het LUMC.© Archieffoto Taco van der Eb
Het blijft langer onzeker of het LUMC de kinderhartchirurgie kan behouden. Het onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) naar de gevolgen van het stopzetten van kinderhartchirurgie in Leiden en Groningen is pas begin december klaar, in plaats van uiterlijk 30 september.
Dit voorjaar vroeg minister Ernst Kuipers de zorgautoriteit om uiterlijk 30 september met een zogeheten impactanalyse te komen. Deze analyse moet in kaart brengen wat precies de (financiële) gevolgen zijn van het concentreren van de kinderhartchirurgie in twee ziekenhuizen in plaats van in vijf, zoals nu gebeurt.
Aanlevering
Het verkrijgen van alle gegevens van de ziekenhuizen kost echter meer tijd dan voorzien, schrijft bestuursvoorzitter Marian Kaljouw van de NZa aan de minister. Aan de ziekenhuizen ligt het niet, die werken allemaal mee aan het onderzoek. Kaljouw verwacht begin december het rapport wel klaar te hebben.
Kuipers is akkoord met het uitstel, schrijft hij aan de Tweede Kamer. ,,Gelet op de belangen die spelen en de complexiteit van het vraagstuk hecht ik eraan dat de NZa voldoende gelegenheid heeft om het gegevensbeeld compleet te krijgen.’’
Concentratie
Toenmalig zorgminister Hugo de Jonge besloot vorig jaar december dat de kinderhartchirurgie over twee jaar alleen nog in de UMC’s van Utrecht en Rotterdam mogen plaatsvinden. Concentratie van deze complexe ingrepen is volgens hem nodig om goede zorg te kunnen blijven bieden.
Bij de UMC’s in Leiden, Amsterdam en Groningen stak een storm van protest op. Kamerleden, zowel van de oppositie als de coalitie, waren geïrriteerd, omdat het besluit op het allerlaatste moment door een demissionair kabinet is genomen. Bovendien misten ze de onderbouwing voor het besluit om nu juist Leiden/Amsterdam en Groningen te sluiten. Vandaar dat de minister akkoord ging met een onderzoek.
Het LUMC en Amsterdam UMC werken op het gebied van hartchirurgie al ruim 25 jaar samen binnen CAHAL (Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam Leiden).
Vertrouwen
Het LUMC laat desgevraagd weten het uitstel niet erg te vinden. ,,Wij zijn blij met de zorgvuldigheid van de NZa en zien de uitkomst met veel vertrouwen tegemoet’’, aldus een woordvoerster. ,,CAHAL als zeer groot kinderhartcentrum zorgt al meer dan 70 jaar voor de uiterst kwetsbare kinderen en volwassenen met complexe aangeboren hartafwijkingen.’’
Lees ook: LUMC kijkt met vertrouwen uit naar Kamerdebat kinderhartchirurgie