Iemand gebruikt mijn creditcard op Facebook
Na een fantastische fietsvakantie maak ik de balans op. Het overzicht van de creditcard is alarmerend. Honderden euro’s zijn afgeschreven naar ’Facebook, Menlo Park USA’.
Nu gebruik ik af en toe mijn creditcard om via Facebook reclame te maken voor de voorstellingen die ons Productiehuis Alphen speelt. Daarom vraag ik mijn theatervrienden of zij soms een promotieactie zijn gestart. (Zij hebben ook toegang tot het account van het productiehuis dat aan mijn creditcard is gekoppeld.) Nee dus.
Conclusie: mijn creditcard is gebruikt om advertenties te verspreiden via het sociale platform. Het zijn hele rare advertenties in een Aziatische taal die ik niet herken. Eerste actie: onmiddelijk creditcard blokkeren. Zo gepiept, trouwens. Gewoon even bellen. Tweede actie: Facebook-moederbedrijf Meta inlichten. Dat blijkt een stuk moeilijker want alles gaat digitaal. Geen mens te bereiken. Ze hebben daar de bureaucratie opnieuw uitgevonden. Zoveel online formulieren in te vullen...
Spoiler: alles is goed gekomen. Meta was supersnel met terugbetalen (als ik van Facebook mijn geld niet had teruggekregen kon ik via mijn creditcardmaatschappij compensatie aanvragen) en na een week had ik al een nieuwe creditcard in huis. Wat rest zijn vragen. Wat heeft iemand voor voordeel om (nep)advertenties te verspreiden via mijn account? Hoe is het mogelijk dat ze mijn facebookaccount wisten te kraken?
Luiheid
Om met die laatste vraag te beginnen: Ik was lui. Gemak ging bij mij voor veiligheid. Voortaan moet ik meerdere handelingen uitvoeren om op Facebook te kunnen inloggen. Onhandig, maar kennelijk noodzakelijk. Daarnaast heb ik tijdens mijn vakantie op een onbeveiligd netwerk ingelogd. Hoe dom. Daar wachten hackers tot ze beet hebben.
Met de online gereedschapskist ’Facebook Business Manager’ beheer ik meerdere Facebookpagina’s voor het goede doel. De hacker kon mijn gereedschap gebruiken om advertenties te plaatsen die vervolgens naar malafide webshops leiden waar goudgeld wordt verdiend.
Wat zou ik graag weten wie die Aziatische spam via mijn advertentieaccount naar buiten heeft gebracht. Dan zou ik die mestkever wat vragen kunnen stellen. Wat is nou je voordeel? Hoeveel heb je dankzij mijn 1.000 euro verdiend?
Het lukt me helaas niet de inbreker te achterhalen en Facebook wil dat ook niet voor me doen. Al heeft het bedrijf wereldwijd meer dan 35.000 mensen in dienst die werken aan de veiligheid van de gebruikers.
Het is niet anders. Ik ben de kleine vis geweest waarmee die Aziatische hacker een Europese Meerval probeerde te vangen.
Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van het Ombudsteam? Mail ons!