Publieksdag ’Brein en Recht’ in de Leidse Stadsgehoorzaal

De publieksdag van het LIBC heeft plaats in de Aalmarktzaal van de Stadsgehoorzaal.© Archieffoto Hielco Kuipers

Wilfred Simons
Leiden

Veel verdachten die voor de rechter komen, zijn ’behoorlijk gestoord’, zegt de Leidse hoogleraar forensische psychiatrie Michiel van der Wolf. Met moderne MRI-technieken kunnen neuropsychologen steeds vaker afwijkingen vinden in het brein van zo’n verminderd of niet toerekeningsvatbare dader. Kan zo’n bevinding gelden als bewijs voor ontslag van rechtsvervolging?

Vragen als deze komen vrijdag 16 september aan de orde tijdens de publieksdag ’Brein en Recht’ van het Leiden Institute for Brain and Cognition (LIBC) in de Stadsgehoorzaal.

De omgang met geestelijk gestoorde verdachten is slechts één van de onderwerpen op de agenda. In steeds meer rechtszaken maakt het OM gebruik van videobeelden. Ze wekken de schijn van hard bewijs: de mishandeling is immers klip en klaar te zien? Maar, zegt Van der Wolf, ’bij een juiste beoordeling komt toch heel wat interpretatie kijken’.

Een ander onderwerp is de vraag wat celstraf doet met het brein van daders. ,,Een gevangenis is een verarmde omgeving. Veel psychologische functies gaan daar achteruit.’’ Ex-gedetineerden zijn soms zo beschadigd dat zij zich niet meer kunnen redden in de samenleving.

De Publieksdag is een jaarlijks initiatief van het LIBC, bedoeld om onderzoeksresultaten op het gebied van hersenen en cognitie te delen met het grote publiek. De gemeente Leiden is medeorganisator.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.