Open dag SRON in gloednieuw onderzoeksgebouw in Leiden

De cleanroom van SRON in Leiden.© Publiciteitsfoto SRON

Wilfred Simons
Leiden

Het Nederlands Centrum voor ruimteonderzoek SRON aan de Niels Bohrweg in Leiden houdt op zondag 25 september een open dag.

Het onderzoeksinstituut, dat ook een vestiging heeft in Groningen, kreeg in 2021 een geheel nieuw, indrukwekkend gebouw aan de rand van het Bio Science Park.

Tijdens de open dag laten onderzoekers en technici zien wat het instituut allemaal in huis heeft. Bezoekers kunnen zien hoe sterrenkundigen licht uiteenrafelen in verschillende spectra en hoe mensen eruitzien in infrarood licht. Technici die aan satellietinstrumenten werken, moeten goed kunnen solderen; kinderen die dat ook willen leren, kunnen daarmee oefenen onder hun toezicht.

Verder geeft SRON tussen 12.00 en 17.00 uur een kijkje in de keuken over de zes onderzoeksdoelen die het instituut heeft en welke meetapparatuur het inzet om vragen beantwoord te krijgen. Hoe worden die machines gemaakt? Waar en hoe worden nieuwe sterren geboren? Is er (te) leven op andere planeten? Hoe achtervolg je broeikasgassen in de lucht? Hoe meet je een zwaartekrachtsgolf?

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.