Open Monumentendagen in de gemeenten rond Leiden: in elk dorp is wel iets te beleven

Landgoed Calorama in Noordwijk.© Foto Taco van der Eb

Theo de With
Leiden

Niemand hoeft ver te reizen om een monument te bezoeken. In bijna elk dorp is tijdens Open Monumentendagen wel iets te beleven.

In Kaag en Braassem kan een elfdorpentocht worden gefietst. Op de 50 kilometer lange tocht worden alle dorpen in de gemeente bezocht. In elk dorp is iets bijzonders te zien. Zo treedt in de kerk van Rijpwetering het koor Joy op en ligt bij de sluis in Roelofarendsveen het skûtsje Nooit Volmaakt. Wie alle dorpen bezoekt en een volle stempelkaart heeft, krijgt een zakje tulpenbollen.

Leiderdorp legt de nadruk op het thema ’duurzaamheid’. Op zaterdag is er een duurzaamheidsmarkt in het gemeentehuis. Vanaf 13.00 uur zijn er rondleidingen door de milieustraat. Ook het Alrijne Ziekenhuis en de brandweerkazerne doen mee.

Lees ook: Wonen in een monumentaal pand op het Rapenburg: ’Met zo’n huis ben je nooit klaar, maar nog geen dag spijt’

Eppo van Bolhuis heeft een boekje geschreven over de in Warmond voorkomende bouwstijlen uit de 19e en 20e eeuw. Het is gratis verkrijgbaar bij de VVV en bevat ook een inlegvel met een wandeling door het dorp langs diverse besproken bouwstijlen en monumenten. In de protestantse kerk zijn zaterdag de hele dag concerten. Met de antieke salonboot Heere Schouten kan een gratis rondvaart worden gemaakt.

Open Monumentendag wordt zaterdag in Katwijk geopend door The Band of Liberation. Dat gebeurt om 10.00 uur op voormalig vliegkamp Valkenburg. Het bezoekerscentrum is de hele dag geopend. Er staan ook jeeps waarmee iedereen op de foto kan. Ook tal van monumenten in de vier kernen van de gemeente Katwijk zijn opengesteld; van de Soefitempel tot het Spinozahuis.

In Voorschoten valt Open Monumentendag samen met het Weekend van Voorschoten. Er is van alles in het dorp te doen. Voor wandelaars en fietsers zijn er drie routes uitgestippeld: langs boerderijen, monumenten en karakteristieke bomen. Ook kan de toren van de Dorpskerk worden beklommen.

Oegstgeest heeft er dan weer het Osger Weekend van gemaakt. Dat begint vrijdagavond met een concert van het Jeugdsymfonieorkest Rijnstreek in het Groene Kerkje. Vervolgens kan er op zaterdag of zondag een bezoek worden gebracht aan onder meer kasteel Oud Poelgeest, scheepstimmerwerf Klaas Hennepoel of het gemeentehuis.

In Alphen aan den Rijn kan worden meegelopen met een historische wandeling. Om 11.00 en 14.00 uur neemt een gids van de historische vereniging bezoekers mee langs monumenten aan de oevers van de Oude Rijn. Het startpunt is gebouw De Vergulde Wagen. De route voert onder meer langs de Adventskerk. Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de kerk wordt er een jubileumboek gepresenteerd. Stadsorganist Simon Stelling geeft om 16.00 uur een afsluitend concert op het Steinmeyer-orgel.

In Lisse doen zaterdag twintig monumenten mee aan het evenement. Harmonie Da Capo verzorgt om 10.00 uur het openingsconcert bij het gemeentehuis. Het slotconcert is om 16.00 uur op het orgel van de Sint-Agathakerk. Tussendoor kan onder meer worden rondgekeken in de Oude School, waar kunstenaars Wout Ruigrok en Iet Langeveld hun atelier hebben. Maar er is in het pand ook een dagbesteding voor demente ouderen en begeleiding voor hoogbegaafde kinderen.

Noordwijk opent Open Monumentendag zaterdag om 10.00 uur in de Oude Jeroenskerk. De nabijgelegen Sint Joris Doelen zijn geopend voor een rondleiding, maar vooraf moet wel gereserveerd worden. Ook landgoed Calorama - lange tijd een gesloten bolwerk in Noordwijk Binnen - opent de deuren voor publiek. De restauratiearchitect vertelt over het pas gerestaureerde landhuis. Om 13.00 uur en 14.00 uur treedt het duo Put en Tien op met een vertelling over de heilige Jeroen. Hij zou door de Vikingen in Noordwijk zijn onthoofd en op het terrein van Calorama onder een monumentale boom zijn begraven. In het koetshuis van het landgoed is een expositie van schilder Kees Putman. In de Rode Schuur (anno 1927) aan de Bronckhorststraat is een groepstentoonstelling door Angelique van Haeften bijeengebracht onder de titel ’Verhalen’.

Lees ook: Open Monumentendagen in Leiden: kijkje in het gerestaureerde stadhuis of een bezoekje aan de timmerwerkplaats van Burgy

Meer informatie: www.openmonumentendag.nl

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.