Oudheden duikt week lang in bekende en minder bekende schriften

Cilinder met spijkerschrift (605-562 voor Christus) uit Irak.© Foto RMO

Theo de With
Leiden

Het is op 14 september exact tweehonderd jaar geleden dat een Franse taalkundige voor het eerst de hiëroglyfen uit het oude Egypte wist te ontcijferen.

Jean François Champollion legde hiermee de basis voor Egyptologie als wetenschap. Dit jubileum was voor het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden aanleiding om de Week van de Oude Schrift in het leven te roepen.

Tot en met vrijdag 16 september zijn er in het museum aan het Rapenburg tal van activiteiten rond bekende en minder bekende schriften. Hiervoor wordt samengewerkt met het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten, het Taalmuseum en het digitale platform Things That Talk.

Elke dag is er na sluitingstijd om 17.15 uur een lezing in het museum. Steeds wordt een ander onderwerp onder de loep genomen, variërend van het spijkerschrift tot het Latijnse alfabet en nog niet ontcijferde schriften. Alle lezingen duren een uur en zijn gratis bij te wonen in de Tempelzaal.

In het weekend zijn de activiteiten in deze entreezaal vooral gericht op kinderen en families. Zo kunnen zij zelf aan de slag met Egyptische hiëroglyfen, die nog altijd een grote aantrekkingskracht bezitten. Ook zijn er workshops over het Latijnse alfabet en het Romeinse cursief schrift, dat werd gebruikt voor alledaagse, informele zaken. Bekende voorbeeld hiervan is de vele graffiti op de muren van Pompeii en Herculaneum. Na een introductie gaan deelnemers zelf aan de slag om zo’n graffito te ontcijferen.

Week van het Oude Schrift, t/m vrijdag 16 september, Rijksmuseum van Oudheden, Leiden, meer informatie: www.rmo.nl/weekoudeschrift

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.