Vrachtwagenchauffeur drama Nieuw-Beijerland op vrije voeten

ANP Producties | Bron: ANP
Rotterdam

De Spaanse vrachtwagenchauffeur die eind augustus een dodelijk ongeluk veroorzaakte in Nieuw-Beijerland mag zijn proces in vrijheid afwachten. Dit heeft de raadkamer van de rechtbank in Rotterdam donderdag besloten. Bij het drama op een buurtfeest kwamen zes volwassenen om het leven onder wie een hoogzwangere vrouw, waardoor het dodental uitkwam op zeven. Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de beslissing.

Het OM wilde de voorlopige hechtenis van de 45-jarige chauffeur laten verlengen vanwege het herhalingsgevaar, maar de raadkamer ziet dit herhalingsgevaar niet meer, zo legt het OM uit. De rechtbank laat weten dat het "voor het onderzoek niet van belang is dat hij langer vast blijft zitten". De man kan, als hij dat wil, terugkeren naar Spanje. Als het tot een rechtszaak komt, zou de rechtbank hem kunnen verplichten erbij te zijn.

Het rijbewijs van de chauffeur is door het OM ingenomen. "Dit betekent dat hij niet achter het stuur van een voertuig mag plaatsnemen." Volgens een woordvoerder van de rechtbank heeft hij gezegd dat hij "nooit meer achter het stuur van een vrachtwagen zou gaan zitten".

Schorsing

Overigens heeft het OM zich niet verzet tegen een schorsing van de voorlopige hechtenis, als er aan die schorsing strenge voorwaarden zouden worden verbonden. Een van die voorwaarden zou dan zijn dat de chauffeur zowel in Spanje als Nederland aan iedere oproep van politie of justitie direct gehoor zou geven. Maar aangezien de raadkamer heeft besloten de voorlopige hechtenis op te heffen, zijn deze voorwaarden nu niet van toepassing. Het is nog niet bekend wanneer het beroep van het OM behandeld gaat worden.

Het onderzoek naar het drama met de truck loopt nog en is niet "op korte termijn afgerond. Zo is het nog wachten op het aanvullende bloedonderzoek en op medische gegevens uit Spanje om te kunnen vaststellen of een medische aandoening of medicatie mogelijk een rol kan hebben gespeeld", meldt het OM. De advocaten van de man maakten eerder deze week bekend dat zij denken dat de chauffeur een epileptische aanval had ten tijde van het ongeluk.

Meer nieuws uit Binnenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.