Oud-president Bouterse: laat Rutte oprotten

ANP Producties | Bron: ANP
Paramaribo

Oud-president Desi Bouterse van Suriname is het niet eens met het bezoek van de Nederlandse premier Mark Rutte aan zijn land. Bouterse zegt niet te snappen waarom Suriname Rutte heeft uitgenodigd. "Laat Rutte oprotten", zei hij zaterdag tegen een journalist van nieuwssite Suriname Herald.

Bouterse, die in 1999 in Nederland bij verstek is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 11 jaar wegens drugshandel, deed zijn uitspraken tijdens een kleine protestdemonstratie in Paramaribo tegen het beleid van president Chan Santokhi.

Een woordvoerder van Bouterse beaamt de uitspraken van de ex-president. "Een groot deel van het Surinaamse volk zit niet te wachten op het bezoek van een Nederlandse premier. Er is veel ellende, de mensen hebben al genoeg aan hun hoofd", aldus de zegsman tegen het ANP.

Mensen pinaren

Bouterse verweet Nederland in het gesprek met de website 19 miljoen euro van Suriname in bezit te hebben. Dit is geld van Suriname dat in beslag is genomen door het Nederlandse Openbaar Ministerie toen het via Schiphol naar China werd gestuurd. "Mensen pinaren (hebben het moeilijk), kinderen gaan dood, verpleegkundigen kunnen niet uitbetaald worden en dan houd je mijn 19 miljoen vast en dan een mooi verhaal komen vertellen in mijn land, laat Rutte oprotten", zo zei Bouterse.

Premier Mark Rutte en minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking brengen komende week een tweedaags bezoek aan Suriname. De laatste minister-president van Nederland die Suriname bezocht was Jan Peter Balkenende in 2008.

Meer nieuws uit Binnenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.