Scouting Zoeterwoude viert jubileum, groter dan ooit

Rond het kampvuur.© Foto Taco van der Eb

Bij elke kraam een andere activiteit.© Foto Taco van der Eb

De onvermijdelijke pannenkoeken.© Foto Taco van der Eb

1 / 3
Loman Leefmans
Zoeterwoude

Burgemeester Fred van Trigt zette het jubileum in gang met de onthulling van een groot fotodoek. Daarna werd het 75-jarig bestaan van Scouting Zoeterwoude verder gevierd met een braderie en veel kinderspelletjes op en rond het Noortbuurtsehof.

De parkeerplaats bij het hoofdkwartier van de nog altijd groeiende vereniging is al geruime tijd met een illegaal blauw straatnaambord omgetoverd tot ’Scoutingplein’. Kraampjes en feesttenten maakten daar actief en kleurrijke geheel van. Eigenlijk bestond de plaatselijke scouting in 2020 al 75 jaar, corona stelde het feest twee seizoenen uit. Het kon de pret niet drukken. ,,En we zijn groter dan ooit’’, vertelt voorzitter Joris Scharpff niet zonder trots.

Groei

Hij kan twee duidelijke oorzaken aangeven voor het huidige recordaantal van 185 leden. ,,Dat is heel erg veel’’, benadrukt hij nogmaals. ,,Op de eerste plaats komt het doordat Zoeterwoude groeit en er vooral veel jonge gezinnen bijkomen. Verder is er een nieuwe ledengroep bijgekomen in de leeftijdscategorie van 18 tot 21 jaar. Tot voor kort was achttien jaar de maximum leeftijd, maar het enthousiasme was bij de iets ouderen zo groot, dat die nu ook zijn toegelaten.’’

Dorpse saamhorigheid doet de rest; de populariteit van de scouting groeit ervan. Er is zelfs een wachtlijst voor vrijwillige stafleden. Daar zullen veel andere verenigingen met enige na-ijver kennis van nemen. ,,Kortom, iedereen beleeft er veel lol aan’’, aldus Scharpff.

Stijging

Toch is niet alles koek en ei. De voorzitter sprak onlangs de gemeenteraad toe, waarbij hij de lokale politici uitgebreid bedankte voor de jaarlijkse subsidie. Maar hij waarschuwde ook dat niet iedereen meer het lidmaatschap en bijkomen de kosten even makkelijk kan betalen en dat de activiteiten van de scouting eveneens aan prijsstijgingen onderhevig zijn. Het jubileumfeest, dat zich grotendeels in de zon afspeelde, verdrong die donkere wolken in ieder geval voor een dag.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.