ZZ Leiden haalt met Roeland Schaftenaar een grote naam binnen, stuurt Pool Wojcik weg

Roeland Schaftenaar in actie voor Oranje.© Foto ZZ Leiden

Leiden

ZZ Leiden haalt een grote naam binnen. De Leidse club heeft international Roeland Schaftenaar vastgelegd.

De 34-jarige Schaftenaar (2.11 meter) is sinds 2010 international en was tot vorige week met Oranje actief op het EK. Na zijn opleiding bij Oregon State kwam hij als prof twaalf seizoenen onafgebroken uit in Spanje en Griekenland, op het hoogste en tweede niveau. De Utrechter heeft 89 keer voor de nationale basketbalploeg gespeeld en kwam op twee EK’s uit. Hij tekent voor een seizoen in Leiden.

Schaftenaar staat bekend als een power forward, die zijn lengte en massa koppelt aan een goed schot, maar hij kan zeker in de BNXT League en ook de Europe Cup uitstekend uit de voeten als center. Van zulke spelers had nieuwe coach Doug Spradley er te weinig. Eigenlijk paste alleen Tommy Rutherford in die rol. Bovendien was Leiden erg jong.

De komst van Schaftenaar betekent dat Leiden het contract ontbindt van de Pool Szymon Wojcik, die een maand geleden was aangetrokken maar niet voldeed aan de verwachtingen. ,,We hadden Wojcik gehaald als back-up voor de centerpositie maar hij was meer een grote forward en daarvan hebben we er genoeg’’, zegt voorzitter Marcel Verburg.

,,Na een paar weken trainen werd duidelijk dat we ons moesten versterken met een speler die als center kan spelen”, aldus Spradley. ,,Roeland heeft de ervaring en knowhow om een jong team te helpen ontwikkelen. Ik denk dat hij een geweldige aanwinst voor ons is en in het veld een goede coach zal zijn voor de jongere spelers.”

Meer nieuws uit ZZ Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.