Trump ziet niets in door Justitie voorgestelde arbiters

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

Donald Trump heeft maandag bezwaar gemaakt tegen de twee kandidaten die het Amerikaans ministerie van Justitie heeft voorgesteld als arbiter in de zaak rond door de oud-president uit het Witte Huis meegenomen documenten. Deze zogenoemde 'special master' moet de inhoud beoordelen van het vertrouwelijke en mogelijk zeer geheime materiaal dat de FBI vorige maand op Trumps landgoed in Florida in beslag nam.

Trumps advocaten deelden mee dat de ex-president niets ziet in de gepensioneerde rechters Barbara Jones en Thomas Griffith, die Justitie voordroeg. Trump heeft zelf de federale rechter Raymond Dearie en Paul Huck, in het verleden plaatsvervangend minister van Justitie van Florida, naar voren geschoven.

De conservatieve rechter Aileen Cannon, nog door Trump zelf benoemd kort voordat hij aftrad, had het verzoek van Trump om onafhankelijke arbitrage ingewilligd. De FBI vond begin augustus ruim 11.000 overheidsdocumenten maar ook verscheidene lege mappen met de sticker 'geclassificeerd'. Waar de inhoud is gebleven, is vooralsnog een raadsel.

De juridisch adviseurs van de ex-president verzetten zich ook tegen het verzoek van Justitie de bestudering van de aangetroffen documenten met onmiddellijke ingang te hervatten.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.