Nieuw uiterlijk voor V2-monument in Wassenaar

De onthulling van het vernieuwde V2-monument in Wassenaar.© gemeente Wassenaar

Rutger de Quay
WASSENAAR

Het V2-monument op de hoek van de Konijnenlaan, Koekoekslaan en Lijsterlaan in Wassenaar is voorzien van een nieuw jasje.

Op deze plaats werd 78 jaar geleden, op 8 september 1944, de eerste Duitse V2-raket gelanceerd richting Engeland. Maar omdat de bevolking van niks wist en werd opgeschrikt door het brute en oorverdovende lawaai van de lancering, brak er in Wassenaar grote paniek uit.

Ruim 10.000 Wassenaarders werden uit hun huizen verdreven om plaats te maken voor dit toen nog nieuwe type raket. De ontwikkeling van de V2-raket was echter ná de oorlog voor groot belang van de ruimtevaart en de race naar de maan. Zo heeft Wassenaar deels de twijfelachtige eer om mede aan de wieg te staan van de ontwikkelingen in de ruimtevaart.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het plaquette bij het V2-monument.© gemeente Wassenaar

Tot voor kort was er op de plek van de lancering een ’uiterst bescheiden plaquette’, aldus de gemeente Wassenaar. De International Association for the Advancement of Space Safety vond dat de lanceerplek meer verdiende, en schonk de gemeente Wassenaar een bronzen, duurzaam exemplaar. Daarop zag de gemeente de gelegenheid om het hele monument in een nieuw jasje te steken.

De straatklinkers zijn vervangen door grijze granietsteentjes, de sokkel is gemaakt van Belgisch hardsteen en het monument is voorzien van een QR-code. De QR-code leidt bezoekers naar een website waar de geschiedenis van het monument en de V2-raket nader wordt uitgelegd. „Op deze manier blijft het verhaal ook voor de jeugd bewaard”, aldus de gemeente.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het vernieuwde V2-monument.© gemeente Wassenaar

Tekst loopt door onder video van lancering van V2-raket

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

„Het is een bijzondere markering dat deze internationale organisatie die vandaag de dag waakt over de veiligheid in de ruimte, de gemeente Wassenaar een hernieuwd en volwaardig oorlogsmonument heeft geschonken. Op juist de historische plek waar de lancering van de eerste V2-raket in de Tweede Wereldoorlog voor zoveel verdriet en onveiligheid heeft gezorgd”, zegt de Wassenaarse burgemeester Leendert de Lange.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.