Armenië: nieuwe aanvallen van Azerbeidzjan

ANP Producties | Bron: ANP
Jerevan

Armenië meldt woensdag nieuwe aanvallen van Azerbeidzjan. Volgens het Armeense ministerie van Defensie blijft de situatie aan de grens tussen de twee landen gespannen, nadat dinsdag gevechten waren uitgebroken.

Beide landen beschuldigen elkaar te zijn begonnen met de nieuwe vijandelijkheden, waarbij dinsdag aan Armeense kant 49 doden vielen. Azerbeidzjan meldde 50 doden aan eigen kant.

Azerbeidjzan heeft woensdag nog niets gezegd over het oplaaien van de strijd, maar zei dinsdag dat het zijn doelen had bereikt.

Onder andere de Verenigde Staten, Frankrijk en Rusland riepen de strijdende landen dinsdag op tot kalmte. Volgens het Kremlin spant president Vladimir Poetin zich in om de spanningen bij de grens te verminderen. Rusland geldt als bondgenoot van Armenië en heeft in het verleden vaak bemiddeld bij het conflict.

Tussen Armenïe en Azerbeidzjan brak tweemaal oorlog uit rond de betwiste enclave Nagorno-Karabach, in de jaren 90 en in 2020, toen een zes weken durende oorlog meer dan 6500 mensen het leven kostte. Azerbeidzjan kreeg de controle over een groot deel van Nagorno-Karabach terug. Sinds de jaren 90 stond het gebied onder controle van etnisch-Armeense bewoners, met steun van Armenië.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.