Kort geding VluchtelingenWerk tegen Rijk en COA over opvangcrisis

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Bij de rechtbank in Den Haag dient donderdag een kort geding dat VluchtelingenWerk Nederland heeft aangespannen tegen het Rijk en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vanwege de opvangcrisis. De eis is dat de opvang per 1 oktober weer aan de minimale wettelijke eisen voldoet.

VluchtelingenWerk stelt dat de opvang al een jaar lang onder de humanitaire ondergrens is gezakt. Sinds september vorig jaar wonen duizenden vluchtelingen in (crisis)noodopvanglocaties die niet geschikt zijn voor bewoning. Het gaat om locaties als tenten, gymzalen en evenementenhallen. Daar ontbreekt het volgens VluchtelingenWerk "aan de meest basale voorwaarden zoals privacy, voldoende schoon sanitair, bedden, genoeg en fatsoenlijk eten en bescherming tegen weersomstandigheden".

De organisatie eist daarom via de rechter dat asielzoekers onder meer dag en nacht toegang krijgen tot drinkwater, douches en toiletten en gezondheidszorg. Ook adequate maaltijden en toegang tot onderwijs en speelvoorzieningen van kinderen behoren tot de minimumnormen. VluchtelingenWerk eist bovendien dat alle asielzoekers per direct een medische check krijgen voor ze worden overgeplaatst naar een (crisis)noodopvang, zodat zwangere vrouwen en zieke asielzoekers niet langer in tenten en gymzalen terechtkomen.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid en het COA toonden eerder al begrip voor de gang naar de rechter. Het COA deelt de opvatting van VluchtelingenWerk Nederland dat er snel goede en humane opvanglocaties moeten komen.

De situatie bij het aanmeldcentrum in Ter Apel werd deze zomer onhoudbaar. Nachtenlang moesten honderden asielzoekers buiten op het gras slapen. Sinds zaterdag worden asielzoekers van het aanmeldcentrum in Ter Apel naar de tijdelijke 'wachtkamer' in Zoutkamp overgebracht.

Meer nieuws uit Binnenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.