Cadeaukaartenshop Wonderbox in Haarlem op de vingers getikt: verzilveren van tegoed bij winkels lukt niet

Nancy Ubert

Wonderbox in Haarlem, uitgever van verschillende cadeaukaarten zoals GiftforYou, informeert consumenten voortaan duidelijker over de bedrijven die de kaart accepteren. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ontving meldingen dat consumenten hun cadeaukaart niet konden benutten bij bedrijven die op de website van Wonderbox als partner vermeld stonden. Hierop is de Haarlemse onderneming aangesproken.

Wonderbox heeft de ACM toegezegd de informatie voortaan actueel te houden, zodat de consument uitsluitend bedrijven te zien krijgt die de kaart accepteren. Ook zorgt Wonderbox voor een betere bereikbaarheid van zijn klantenservice.

Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM: „Als je een cadeaukaart hebt gekregen en je wilt deze verzilveren, voel je je misleid als dat niet kan bij het bedrijf van je keuze dat op de website wel als partner vermeld stond. Het is goed dat Wonderbox nu alleen partners toont waarbij de consument ook echt terecht kan.”

Gezellig etentje

Een consument die een cadeaukaart krijgt of koopt voor een gezellig etentje of een weekendje weg, moet de kaart daadwerkelijk kunnen verzilveren bij een van de bedrijven die als partners op de website vermeld staan. De aanbieder van de cadeaukaart heeft de verantwoordelijkheid om de informatie hierover actueel te houden en bedrijven die niet langer onderdeel van het netwerk zijn binnen een dag te verwijderen.

De reactietermijn van de klantenservice, waarover de ACM ook klachten ontving, is eveneens verbeterd. Daarnaast heeft Wonderbox de tevredenheidsscore verwijderd nadat de ACM aangaf dat de informatie over de herkomst ervan ontbrak.

Twee jaar geldig

Er zijn verschillende soorten cadeaukaarten verkrijgbaar. Bij uiteenlopende aanbieders. Met zo’n kaart kun je een product of dienst afnemen. Dat kan uitsluitend bij bedrijven die vermeld staan bij de voorwaarden of op de website van de bon. Cadeaubonnen die na 1 januari 2022 zijn gekocht, moeten minimaal twee jaar geldig zijn. Die van Wonderbox zijn overigens 3 jaar en 3 maanden geldig.

Ook bij de ombudsredactie van deze krant komen regelmatig klachten binnen van lezers die problemen hebben met een cadeaukaart. Er wordt niet alleen over Wonderbox geklaagd maar ook over andere aanbieders. Zo’n individueel geval wordt door het ombudsteam doorgaans snel opgelost. De ACM heeft verschillende instrumenten tot haar beschikking om consumentenproblemen in het algemeen op te lossen.

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van het Ombudsteam? Mail ons!

Meer nieuws uit Ombudsteam

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.