Leidenaar dreigde met bomaanslag Beestenmarkt: ’Ik wil bloed ruiken’

Hans Hemmes
Leiden

Een hotel en winkels op de Beestenmarkt in Leiden werden op 22 april 2021 ontruimd nadat iemand had gedreigd de boel te laten ontploffen. „Wil bloed ruiken van die kut blanken”, stuurde hij als Whatsapp-bericht.

Leidenaar B. B. (56) stond donderdag bij de Haagse rechtbank terecht voor het dreigen met de aanslag. Hij is alweer op vrije voeten. Van het OM hoeft hij niet terug naar de gevangenis. „Het was een uiting van wanhoop.” Het OM liet het bij een eis van 16 dagen cel (die verdachte al heeft uitgezeten) en een werkstraf van 120 uur.

B. wist niet veel meer van wat er bijna anderhalf jaar geleden is gebeurd, zo zei hij tegen de rechters. „Het is vaag in mijn hoofd. Ik kreeg een harde schop van de politie.” Dat laatste zou zijn gebeurd toen agenten hem uit de hotelkamer haalden. Zijn telefonische bedreigingen werden serieus genomen. Maar er werd geen bom aangetroffen.

Hij had de gewraakte dreigberichten gestuurd naar zijn bewindvoerder, omdat hij heel boos was op hem en het systeem. „Hij kwam zijn afspraken niet na”, aldus de Leidenaar, die al jaren geen vaste woonplaats had en het helemaal zat was. Op de bewuste dag dronk hij twee flessen whisky en wilde eigenlijk van het hotel af springen, om er een einde aan te maken.

Zijn actie vindt hij nu ’dom en hard’. „Mijn boosheid gaat als een Ferrari, van nul naar honderd in nul seconden”, aldus verdachte. Hij zou sindsdien niet meer hebben gedronken, volgde een behandeling bij de Waag, heeft werk en onderdak. Als hij nu woede voelt opkomen, stapt hij op zijn motor, zegt hij. De reclassering denkt dat de kans op herhaling nihil is.

De officier van justitie constateerde ook dat er veel is verbeterd in een jaar tijd. Hij acht de bedreiging met terroristisch oogmerk bewezen. Maar de aanklager maakt wel een onderscheid met vele andere dreigingen. „Hier zit geen ideologie achter, het was een uiting van wanhoop.” De advocaat kon zich in de eis vinden.

Uitspraak 29 september.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.