Vijf vragen over de Dam tot Damloop, feestje als vanouds maar wel met iets minder lopers

Een vertrouwd beeld, Damlopers in de IJtunnel.© Bas Beentjes

Robert Berkeley
Zaandam

De Dam tot Damloop is terug van weggeweest. Dit weekeinde is het weer één groot sportief feest in Amsterdam en Zaandam.

1 Terug van weggeweest; waar was de Damloop?

In september 2019 was de 35e editie, daarna kon het evenement in 2020 en 2021 niet doorgaan vanwege corona. Twee jaar terug was er nog wel een ’home edition’, waaraan zo’n 4.000 lopers meededen. Ze kregen een startnummer thuis gestuurd en liepen van huis uit vijf of tien Engelse mijl. ,,Dat hebben we vorig jaar niet meer gedaan. Het nieuwtje was er toen af’’, vertelt Jan Willem Mijderwijk, racedirecteur namens organisator Le Champion.

2 En alles is weer als vanouds?

Ja, daar komt het wel op neer. Met z’n allen op elkaar gepropt in de startvakken in Amsterdam, vele duizenden toeschouwers langs de route, een warm onthaal bij de finish en dan feest in het centrum van Zaandam en voor de atleten in het nabijgelegen park. Mijderwijk: ,,Geen restricties, net als bijvoorbeeld laatst de Grand Prix in Zandvoort.’’

3 Is dit het eerste evenement van Le Champion met deze omvang sinds de coronapandemie?

Nee. Eerder dit jaar was de Zandvoort Circuit Run, van vergelijkbare grootte met meerdere evenementen in het weekeinde. En vorig jaar oktober kon, een maand nadat de Damloop was afgeblazen, de Amsterdam Marathon wel doorgaan.

4 Hoe is de animo onder de deelnemers?

Die is iets afgenomen. In het verleden waren er jaren dat binnen een dag alle startbewijzen waren uitverkocht. Nu zijn er op alle onderdelen minder inschrijvingen. In 2019 waren er verdeeld over de drie loopevenementen 58.590 deelnemers, nu zijn dat 50.000 atleten. Op zaterdag zijn er 13.500 wandelaars (dat waren er voorheen 15 à 16 duizend) en op zondag 4.000 fietsers (tegenover 4,5 tot 5 duizend in 2019). En de organisatie had dit jaar ook veel moeite om het aantal vrijwilligers (1.100 totaal) rond te krijgen. Hoe dat komt? Mijderwijk: ,,Ik denk een paar oorzaken. Sowieso zie je overal een afname aan animo voor dit soort sportevenementen. Verder is een corona-effect dat veel mensen aan het ’inhalen’ zijn; ze hebben uitgestelde vakanties, jubilea, feestjes of andere uitjes waardoor ze niet kunnen deze keer. Daarbij hebben we nu concurrentie van City-Pier-City. Die wedstrijd is normaal in maart en nu volgende week, waardoor veel lopers een keuze moeten maken.’’

5 En de topatleten? Weten die de Damloop nog te vinden?

Ja, die blijken de Damloop nog in hun systeem te hebben. En de organisatie heeft hetzelfde budget op de begroting als in voorgaande jaren om ze te strikken. Grote blikvanger is de Nederlander Abdi Nageeye. Hij krijgt te maken met onder anderen de Ethiopische titelverdediger, Solomon Berihu. En dan zijn er ook nog meerdere sterke Kenianen bij zowel de mannen als de vrouwen.

Vol weekend

Het Dam tot Dam weekend bestaat uit vier grote evenementen: zaterdag overdag is vanaf het Paleis op de Dam de wandeltocht (20, 27 of 42 kilometer) naar Zaandam; ’s avonds is daar de Damloop by Night (8 kilometer). Op zondag is er naast de Damloop (16,1 kilometer) de jaarlijkse kidsrun in Zaandam en wordt ook de Fiets Classic gehouden (40, 60, 85, 105 of 140 kilometer).

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.