Blikjes, flesjes, zonnebrillen en zelfs een riool. Duikers halen honderden afvalresten van bodem Zegerplas naar boven: ’Helaas een recordopbrengst’

Duikers van Lucky Divers houden troep die ze op de bodem van de Zegerplas hebben gevonden omhoog.© Foto Toon van der Poel

Tim Engelbart
Alphen aan den Rijn

Verschillende duikteams hebben afgelopen zondag in totaal zo’n 70 kilo afval van de bodem van de Zegerplas opgedoken. „Helaas een recordopbrengst”, vertelt duikinstructeur Erik Huigen.

In de ochtendkou verzamelden zich zondag bij de T-steiger van het Alphense enkele tientallen vrijwilligers in wetsuits. Zij gingen de bodem van de Zegerplas afspeuren op afval, na een druk zomerseizoen.

Dat leverde een flinke vangst op, vertelt Huigen, groter dan zijn duikteam uit Reeuwijk ooit op die locatie gedaan heeft. In totaal haalden de Discovery Divers meer dan 360 spullen naar boven, die bij elkaar goed waren voor een gewicht van 45 kilo.

(Tekst gaat door onder de foto)

Een deel van de opbrengst van de duikactie van de Lucky Divers.© Foto Toon van der Poel

De opgedoken spullen varieerden van zonnebrillen, tot plastic bakjes en bekers, tot blikjes, flesjes en zelfs staalkabel en een stuk rioolbuis. Naast al het geruimde vuilnis konden ook twee grondels en kreeften worden bevrijd uit benarde posities.

Naast Discovery Divers deed ook Lucky Divers uit Rotterdam mee aan de actie. Zij haalden nog eens vijfentwintig kilo aan afval van de bodem, waaronder peddels, een fles, glas, een schepnet en een zonnebril.

Huigen kijkt met gemengde gevoelens terug op de opruimactie. „Doe goede dingen, praat erover en geniet ervan”, beziet de duikinstructeur zijn taak. Maar dat er zoveel rommel in het water belandt, steekt hem wel. „’Hier begint de zee, niets ingooien a.u.b.’, staat er op de tegel bij de toegang tot de steiger. Blijkbaar heeft niet iedereen de tekst goed gelezen.”

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.