Verslaafde Katwijker, verdacht van een reeks misdrijven, komt pas op vrije voeten als hij in behandeling is
De 48-jarige Katwijker A.A., die verdacht wordt van rijden onder invloed, drugshandel, inbraak bij en mishandeling van een inwoonster van Katwijk, blijft op last van de rechtbank achter de tralies. Wel wordt zijn hechtenis geschorst zodra er een plekje vrijkomt in de Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA) in Den Haag.
A.A., die tegen de afspraak en tot verbazing van zijn advocaat niet op de pro-formazitting in Den Haag verscheen, wordt een reeks strafbare feiten ten laste gelegd.
Terwijl zijn rijbewijs was ingevorderd, bestuurde hij een auto. Toen hij in februari op de Biltlaan in Katwijk werd aangehouden, bekende hij ook nog eens onder invloed van cocaïne en cannabis te zijn, maar weigerde hij een ademtest.
In de auto vond de politie een hoeveelheid cocaïne en attributen die wezen op drugshandel. Vijf maanden later sloeg en schopte hij een Katwijkse en een dag later vernielde hij een ruit van haar woning om haar huis binnen te dringen. Als op 1 november de inhoudelijke behandeling van de zaak is, komen daar nog enkele openstaande zaken bij.
Wachtlijst
De verdachte wil zich dolgraag laten behandelen voor zijn verslaving, maar staat op een wachtlijst. Omdat hij binnenkort in de FPA in Den Haag terecht kan, vroeg zijn advocaat hem in afwachting daarvan vrij te laten. De man zit inmiddels al ruim zeventig dagen vast en volgens zijn raadsman is het aantal dagen gevangenisstraf dat op de overtredingen staat bij elkaar opgeteld lager.
Als hij op 12 oktober opgenomen kan worden, is dat al meer dan drie maanden. ,,Dit rechtvaardigt een zo langdurige hechtenis niet’’, zei de advocaat. ,,Het gaat dan heel scheef lopen. Hij zou nooit zo’n lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf krijgen.’’
De officier van justitie was het daarmee oneens. ,,Op elk apart feit staat misschien niet de hoogste straf, alles bij elkaar kijken we naar een paar maanden.’’ Het was reden voor de rechter om het verzoek af te wijzen, ook om de man ’tegen zichzelf in bescherming te nemen’. ,,Het reclasseringsrapport schetst geen rooskleurig beeld. Meneer heeft weer middelen gebruikt en komt afspraken niet na.’’
’Toxisch’
Het feit dat de Katwijker geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, zou geen argument mogen zijn hem vast te houden. Verdachte kan altijd bij familie of vrienden terecht, zei de advocaat. Vrijlating zou wel betekenen dat de Katwijker in hetzelfde ’toxische’ wereldje terecht zou komen, met alle mogelijke gevolgen van dien, meende de rechtbank.
Door zijn voorlopige hechtenis pas te schorsen op het moment dat hij in de FPA gearriveerd is, kan de man daar ook nog eens beveiligd naartoe worden gebracht.