Richard Venema (44) reisde de hele wereld over om mensen te knippen: ’Als klanten vol vertrouwen de deur uit lopen, krijg ik een brede glimlach’ | Hé Alphenaar, wat doe je daar?

Richard Venema.© Foto Bas Duijs

Justin Hendriks

Richard: „Ik ben de hele wereld rondgegaan om mensen te knippen. Na mijn opleiding heb ik op cruiseschepen als kapper gewerkt. De ervaring die ik daar opdeed kon ik goed gebruiken tijdens mijn tijd in Nieuw-Zeeland en Australië, waar ik ook als kapper heb gewerkt.”

„Niet-Nederlandse klanten zijn bij mij in de winkel daarom ook meteen op hun gemak als ze weten dat ik vloeiend Engels spreek. Dan gaat het aanknopen van een gesprekje toch wat makkelijker. Belangrijk, want ik heb wel gemerkt dat Alphen steeds internationaler wordt.

Op jonge leeftijd wist ik al dat ik iets met mijn handen wilde doen. Op de camping zag ik iemand mensen knippen. Dat was het moment waarop ik dacht: ’dat lijkt mij ook wel wat’. Inmiddels ben ik al 28 jaar kapper.

Kort Kappers bestaat deze maand precies tien jaar. In 2020 ben ik samen met een compagnon daarnaast ook begonnen met Kort Barbers, een kapsalon die zich volledig richt op heren. De laatste jaren zijn dat soort kapsalons steeds meer in trek. Een mooie trend waarvan ik verwacht dat die nog wel even blijft hangen. Overal zie je nog steeds barbiers als paddenstoelen uit de grond schieten.

Ik kan wel zeggen dat het kappersvak echt mijn passie is. Het allermooiste daaraan vind ik het als er iemand is die binnenkomt voor iets nieuws, dat niet goed onder woorden kan brengen, maar uiteindelijk de deur uitloopt met het gevoel ’dit is wat ik wilde’. Dat is het mooiste aan dit werk. Als klanten vol zelfvertrouwen mijn kapsalon verlaten, heb ik een brede glimlach op mijn gezicht. Dan is mijn doel geslaagd.”

Lees ook: Rico van den Belt (41) stoomt zijn leerlingen klaar voor internationale toernooien obstacle run: ’Als je daar eenmaal aan geproefd hebt wil je alleen nog maar meer’ | Hé Alphenaar, wat doe je daar?

Meer nieuws uit Alphen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.