Leidens muziekfeest heet: Joppenszborrel. Alleen dj’s vanwege tekort aan beveiligers

Armin van Buuren liet in 2009 al zien dat het werkt; dj’s op de Garenmarkt.© Archieffoto Taco van der Eb

Loman Leefmans
Leiden

Het muziekfeest dat zaterdag 1 oktober wordt gehouden op het Garenmarktplein gaat ’Joppenszborrel’ heten. Vanwege een gebrek aan beveiligers worden allerlei dj’s ingezet, maar geen live-acts, meldt de 3 October Vereeniging.

Na twee gemankeerde edities vanwege corona, kan en mag Leidens Ontzet weer helemaal los gaan. Het Garenmarktplein was vroeger een veelvuldig ingezette locatie op 2 en 3 oktober. De bouw van een parkeergarage eronder en een covid-periode daarna, hielden het aantal optredens beperkt.

Zondag

Nu is er een relatief nieuw evenement voor het Garenmarktplein in het leven geroepen, voor volwassenen en ná de traditionele taptoe. Het gaat om de Joppenszborrel die van 21.00 tot 01.30 uur op het programma staat en eigenlijk voor 2 oktober is voorzien. Maar omdat de 2de van de maand dit keer op een zondag valt, wordt de eerste feesteditie een dag eerder gehouden.

Het debuut van de Joppenszborrel heeft met nóg een kinderziekte te maken. Het aantal beveiligers dat die bewuste avond opgetrommeld kan worden, is beperkt door een nijpend personeelsgebrek. Dat noopt de organisatie om dj’s in te zetten in plaats van bandjes en andere acts want in dat laatste geval zijn nu eenmaal meer beveiligers nodig.

Proost

Toch mag de veranderde opzet de pret niet drukken, zo staat in de aankondiging. De dj’s ’entertainen de feestvierders tot in de late uurtjes met een non-stop muziekprogramma’, zo staat in de aankondiging. ’Er zijn buitentaps waar je terecht kunt voor een drankje om te proosten met oude en nieuwe vrienden.’

Op hetzelfde moment dat de ’borrel’ op het Garenmarktplein plaatsheeft, wordt aan de andere kant van de stad in park Matilo een popconcert gehouden voor jeugdige Leidenaars. Daar treden onder meer Leidse middelbare scholieren op die in de afgelopen dagen aan een talentenjacht hebben meegedaan. In Studio Nieuwplaatz trokken 34 deelnemers voorbij en een jury kiest binnenkort wie op het Leids Ontzet festival in Matilo mag optreden.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.