Leidse ondernemers mogen ruimere coronaterrassen niet zonder meer behouden

’Coronaterras’ op het plein bij de Hooglandse Kerk.© Foto Taco van der Eb

Binnert Glastra
LEIDEN

De tijdelijke vrijstelling voor ruimere terrassen in Leiden stopt op 4 oktober. Dat hebben burgemeester en wethouders laten weten, maar ze gooien de deur niet direct voor ondernemers die de extra vierkante meters willen behouden. De komende tijd wordt onderzocht wat mogelijk is.

Toen corona toesloeg, afstand houden de norm werd en samenkomsten ontmoedigd of tijdelijk verboden werden, had de horeca het zwaar. Leiden stond, net als veel andere gemeenten in het land, horecaondernemers daarom in 2020 toe om met hun terrassen veel meer vierkante meters openbare ruimte te claimen dan waarvoor zij precario betalen. De maatregel is twee keer verlengd vanwege de aanhoudende crisis, maar er komt nu een eind aan. Na Leidens Ontzet moeten de terrassen weer binnen de vergunde grenzen staan, hebben burgemeester en wethouders bepaald.

Dat wil niet zeggen dat zij blind zijn voor de ondernemers die de afgelopen maanden lieten weten hun ruimere terrassen graag te willen behouden. Het college van burgemeester en wethouders is er ook niet direct op tegen, want het zou de lokale economie kunnen versterken. En het Centrummanagement maakt uit een online enquête op dat er veel steun voor te vinden is bij de inwoners van de stad. Een aanzienlijk deel van de Leidenaars wil dat de zogeheten coronaterrassen voorgoed blijven, stelt centrummanager Gijs Holla.

Leefbaarheid

Maar er zijn ook veel Leidenaars die de afgelopen maanden juist lieten weten er sterk op tegen te zijn. Zij eisen dat de beloofde tijdelijkheid dat ook echt is. ’De horeca moet niet op oneigenlijke gronden worden uitgebreid’, stelde bijvoorbeeld wijkvereniging Pieters- en Academiewijk en Levendaal-West in een verklaring.

De gemeente wil daarom de komende tijd samen met de betreffende ondernemers, omwonenden en andere betrokkenen in overleg om te bekijken wat de mogelijkheden zijn. „Hierbij is de balans tussen levendigheid en leefbaarheid belangrijk”, zeggen B&W erbij.

In een raadscommissie donderdagavond vroeg D66-fractievoorzitter Sander van Diepen ook namens VVD en SvL wanneer ondernemers duidelijkheid hebben, maar het antwoord daarop is nog niet zo eenvoudig, maakte wethouder Fleur Spijker (D66) duidelijk. Op plekken waar het binnen de bestaande regels al kan, is het vrij eenvoudig, maar niet als de terrassen bijvoorbeeld bij de buren op de stoep staan of op parkeerplaatsen. En dan is er nog eventuele overlast voor omwonenden. ,,Het zal echt wel maatwerk zijn en zeer zorgvuldig moeten. En ondernemers moeten er rekening mee houden, dat er nog wel een geluidsonderzoek ingediend moet worden, want dat is tijdens corona niet gedaan.’’ Niettemin denkt zij eind januari een brief aan de gemeenteraad te kunnen sturen met de stand van zaken.

Lees ook: Grote meerderheid van de Leidenaars wil meer terrassen in de stad

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.