Archeologisch onderzoek naar wellicht Romeinse greppels in het Rooie Dorp in Alphen: ’Ze liepen mogelijk aan weerszijden van de limesweg’

Sloopwerkzaamheden in het Rode Dorp.© Heijmans

Tim Engelbart
Alphen aan den Rijn

Tijdens graafwerkzaamheden in het Rooie Dorp zijn de bouwers gestuit op twee greppels die mogelijk dateren uit de Romeinse tijd. De komende tijd zal er archeologisch onderzoek naar worden gedaan.

Dat zegt een woordvoerder van Heijmans, die de riolering in de arbeidersbuurt vervangt. „Er zijn recent sporen in de bodem gevonden van twee evenwijdig lopende greppels. Het is mogelijk dat dit greppels zijn die aan weerszijden langs de limesweg gelopen hebben.” De limesweg was een handelsroute die zich uitstrekte van Katwijk tot Duitsland, waaraan Alphen - het toenmalige Albaniana - een belangrijke vesting was.

De geulen zijn gevonden in de Hugo de Grootstraat, op de hoek met de Jan Nieuwenhuijzenstraat, vlakbij een andere greppel die stamt uit de zeventiende of achttiende eeuw.

(Tekst gaat door onder de foto)

In het Archeon is een nagemaakte Romeinse weg te zien, de Via Albaniana. Met kleine greppels aan weerszijden van het wegdek.© Archieffoto Taco van der Eb

Veel kans op mooie artefacten geeft Heijmans de onderzoekers echter niet. „De afgelopen eeuwen is er veel gegraven in de bodem en zijn woningen gebouwd. Hierdoor is de bodem op veel plekken verstoord en dit zorgt ervoor dat het lastig is om archeologische vondsten te doen.”

Toch zal op 28 september worden begonnen met het archeologische onderzoek. Al is het alleen maar omdat Alphen - dat zichzelf ’wereldstad aan de limes’ noemt - dat verplicht is nadat Nederland ruim dertig jaar geleden het Verdrag van Malta tekende.

Lees ook: Nieuw boek wijst uit: Leiden is op twee na belangrijkste ’Romeinse limesstad’ voor archeologische vondsten, na Nijmegen en Bonn. Alphen speelt slechts een bijrolletje

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.