De weersverwachting voor zondagavond is gunstig, Seeing Stars Leiden gaat door

Kunstenaar Daan Roosegaarde in de grote koepel van de Leidse Sterrewacht.© Foto Dirk van Egmond

Aad Rietveld
Leiden

De kogel is door de kerk. De weersverwachting voor zondagavond is zo gunstig, dat kunstproject Seeing Stars Leiden van kunstenaar Daan Roosegaarde zondagavond kan doorgaan.

De organisatie van Seeing Stars besloot donderdagmiddag over het doorgaan van het project. Als het zondagavond zwaar bewolkt zou zijn, zou het weinig zin hebben om in de Leidse binnenstad tussen 22.00 en 23.30 uur de lichten te doven. Het doel van het evenement is namelijk dat Leidenaars die avond een heldere sterrenhemel kunnen zien boven de stad, zonder de gebruikelijke lichtvervuiling.

De organisatie heeft goed gekeken naar de weersverwachtingen. Die zeggen dat er zondagavond nauwelijks bewolking is en dat pas later in de nacht, als Seeing Stars al voorbij is, hoge wolken over het land trekken. ’Het lijkt erop dat die pas aan het einde van de avond als een doek voor de sterren zullen trekken’, aldus de mensen achter het project. ’Het blijft een gigantische uitdaging om in een van de meest lichtvervuilde en bewolkte gebieden op aarde dit evenement te organiseren, maar we grijpen dit raam in de bewolking nu volledig aan’.

Leidenaren in en om de binnenstad kregen donderdagmiddag voor de tweede keer een brief waarin zij worden opgeroepen ook zondagavond om 22.00 uur het licht te doven, onder de kop ’Licht uit, sterren aan! Doe mee’. Op tien plaatsen in de binnenstad - vooral in het Singelpark - staan die avond telescopen, waar belangstellenden naar de sterren kunnen kijken en uitleg krijgen van deskundigen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.