Koninklijke onderscheiding voor universiteitshistoricus Willem Otterspeer

Willem Otterspeer.© Foto Hielco Kuipers

Wilfred Simons
Leiden

De Leidse universiteitshistoricus Willem Otterspeer is koninklijk onderscheiden bij de presentatie van zijn nieuwste boek, ’De stad, de dood en de dichters’. Hij mag zich voortaan Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Burgemeester Henri Lenferink roemde Otterspeer omdat hij ’generaties studenten heeft geënthousiasmeerd voor de lange en roemrijke geschiedenis van de oudste universiteit van het land’.

Otterspeer (71) is van veel markten thuis. Zijn hoofdwerk mag wel ’Groepsportret met Dame’ heten, de zeer leesbare, vierdelige geschiedenis van de oudste universiteit van het land. Indruk maakte ook zijn tweedelige biografie van schrijver Willem Frederik Hermans (’De mislukkingskunstenaar’ en ’De zanger van de wrok’). Na zijn emeritaat in 2016 ging Otterspeer het niet rustiger aan doen. Integendeel: publiceerde hij in 2019 een geschiedenis van de universiteit in oorlogstijd (’Het Horzelnest’), juist afgelopen week kwam daar een boek bij over de Universiteit Leiden rondom het jaar 1600, toen zij een eerste bloeiperiode beleefde.

Volgens Lenferink krijgt Otterspeer zijn onderscheiding ook voor zijn ’voortdurende betrokkenheid bij het Nederlandse intellectuele klimaat’ - in het algemeen, maar specifiek bij de letteren. Om dat klimaat goed te houden, was hij onder andere jarenlang lid van de raad van bestuur van stichting Praemium Erasmianum, de redactie en later de redactieraad van literair tijdschrift De Gids, de raad van toezicht van het Rijksmuseum van Oudheden en bestuurslid van de raad van toezicht van het Nederlands Letterenfonds.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.