Leger en geheime dienst Iran waarschuwen betogers

ANP Producties | Bron: ANP
Teheran

Het Iraanse leger heeft demonstranten die sinds een week de straat op gaan krachtig gewaarschuwd de veiligheid van het land niet in gevaar te brengen. "We zullen niet toestaan ​​dat de vijand misbruik maakt van de situatie." De geheime dienst waarschuwde ook voor deelname aan "illegale bijeenkomsten".

Een dag eerder hadden de veiligheidstroepen al de opdracht gekregen de landelijke protesten neer te slaan. De demonstraties volgen op de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, die vorige week overleed nadat ze was gearresteerd door de zedenpolitie voor het overtreden van de islamitische kledingvoorschriften.

De politie ontkent geweld te hebben gebruikt. Sindsdien demonstreren duizenden mensen in tal van steden tegen de repressieve koers van het regime. Volgens activisten zijn er inmiddels 36 burgers omgekomen door politiegeweld. Vrijdag werd bekend dat een prominente activist en journalist is gearresteerd. Deze Majid Tavakoli speelde een sleutelrol bij het aan de kaak stellen van de zaak van Amini. Ook andere journalisten zijn opgepakt.

In meerdere steden organiseerde de overheid vrijdag tegendemonstraties. Betogers riepen op relschoppers en mensen die de Koran niet naleven te executeren. Demonstranten scandeerden leuzen als ‘Dood aan Amerika’ en ‘Dood aan Israël’ en spraken zich uit tegen het verbranden van hoofddoeken, zoals eerder deze week gebeurde.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.