Nieuw Leids evenemententerrein Bètaplein slaagt voor de test

Regen doet de gezelligheid op het Betaplein de das om. Er wordt al vroeg afgebouwd.© Taco van der Eb

Loman Leefmans
Leiden

Gruwelijk druk werd het er niet. Het grauwe, winderige weer en het begin van het weekendverlof van de studenten zaten tegen. De organisatoren van het festival op het Leidse Bètaplein hebben vrijdag echter wel aangetoond dat de open ruimte bij campus Yours een grote potentie heeft als festivalterrein. De gemeente heeft zijn nieuwe evenementenlocatie, en nog wel buiten de binnenstad.

Dat mag ook wel: de lokale overheid heeft voor veel geld een garagebedrijf aan de Lammenschansweg onteigend en gesloopt waardoor een mooie doorkijk op het nieuwe weidse Bètaplein is ontstaan, tussen de studentenflats. En die brink maakt door een reeks perkjes bepaald geen ’stenige’ indruk meer.

Vrij

Studenten hangen er ook wel rond, bij de supermarkt, bij de eettentjes of op het sportterrein. Toch vonden de twee ’buren’ - het DaVinci College en mboRijnland - het tijd om het plein eens met een festiviteit uit te testen, samen ook met Technolab. Met als doel en bijkomstig voordeel dat de honderden studenten, al enige tijd vrij van coronabeperkingen, elkaar konden ontmoeten.

Dus wapperden er banieren en werden kraampjes neergezet en bemand met onder meer organisaties als The Space, Milieumakers en Topazsport. Ook werden T-shirt verkocht met de tekst Driektober erop en allerlei sportdemonstraties gegeven.

Die bekijken, en verder chillen, drankjes drinken en naar muziek luisteren, waren de ontspannen activiteiten eromheen. ’De ontmoeting staat centraal’, zo stond in de uitnodiging. En die had, in beperkte kring, ook zeker plaats.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.