Drie Nederlanders aangehouden om bedreigingen Belgische minister, ook arrestatie in Leidschendam

De Belgische minister van justitie tijdens een bijeenkomst van de Europese Unie in Praag.© ANP / EPA

Internetredactie
Leidschendam

Op verzoek van de Belgische autoriteiten zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag drie Nederlanders, onder meer in Leidschendam, aangehouden vanwege ernstige bedreigingen aan het adres van de Belgische minister Vincent Van Quickenborne (Justitie).

Dat meldt het Belgische federale parket zaterdag.

Volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie gaat het om drie Nederlanders van 20, 29 en 48 jaar. De aanhoudingen zijn in Den Haag en Leidschendam verricht. Meer details kan het OM vooralsnog niet geven.

Om wat voor bedreigingen het precies gaat, is nog niet duidelijk. Het parket spreekt in een verklaring van „recente” bedreigingen die „zeer ernstig” zijn en vraagt Nederland de verdachten uit te leveren.

Volgens de krant Het Laatste Nieuws werden in een auto bij het huis van Van Quickenborne in Kortrijk vrijdagochtend zeker één automatisch geweer en flessen benzine gevonden. Het ging om een wagen met Nederlands kenteken, zeggen bronnen tegen de krant. Of er iemand in de auto zat en of de vondst mogelijk verband houdt met de aanhoudingen in Nederland, is niet duidelijk. Het voertuig is in beslag genomen.

Van Quickenborne, die behalve minister vicepremier is, is vanwege de bedreigingen onder verhoogde beveiliging geplaatst, aldus het parket. De 49-jarige bewindsman is lid van de partij Open Vlaamse Liberalen en Democraten (Open VLD).

Op Instagram laat de minister weten dat het om een dreiging ging tegen hem als minister van Justitie, en niemand anders. „Uit voorzorg word ik voorlopig onder strikte beveiliging geplaatst en zal ik de komende dagen niet kunnen deelnemen aan enkele geplande activiteiten. Aangenaam is het niet, maar wel begrijpelijk.”

Hij meldt verder dat mensen zich geen zorgen hoeven te maken. „Mijn familie en ik zijn veilig en in goede handen.”

Ook benadrukt Van Quickenborne dat hij nooit zal buigen voor geweld.

„Laat mij duidelijk zijn: de mensen die hierachter zitten, bereiken het tegenovergestelde van wat ze beogen. Het sterkt mij in de overtuiging dat we moeten blijven strijden. De criminelen voelen zich in het nauw gedreven. Dat gevoel is terecht. Want we zullen de strijd tegen de georganiseerde misdaad blijven voeren, met meer mankracht en middelen dan vroeger.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.