Stemlokalen Italië geopend voor parlementsverkiezingen

ANP Producties | Bron: ANP
Rome

In Italië zijn om 07.00 uur de stemlokalen geopend voor de parlementsverkiezingen. De uiterst conservatieve en nationalistische partij Fratelli d'Italia (Broeders van Italië) gaat aan kop in de peilingen. Dat betekent dat leider Giorgia Meloni mogelijk de eerste vrouwelijke premier wordt van een van de grootste landen in de eurozone.

De ruim 51 miljoen kiesgerechtigden kunnen tot 's avonds laat hun stem uitbrengen. De stembureaus zijn open tot 23.00 uur. De uiteindelijke winnaar moet aan de slag met een aantal loodzware dossiers: torenhoge inflatie, een dreigende recessie en een energiecrisis.

De partij van de 45-jarige Meloni zou volgens de meest recente peilingen op ongeveer een kwart van de stemmen kunnen rekenen. Daarna volgen de centrumlinkse Democratische Partij en de activistische Vijfsterrenbeweging. Het is dus nog de vraag of er straks een parlementaire meerderheid is voor de Fratelli d'Italia en hun rechtse bondgenoten: de Lega van voormalig minister Matteo Salvini en de Forza Italia van oud-premier Silvio Berlusconi.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.