’Blijer dan dit kan je niet zijn’, zegt kersvers wereldkampioene Karolien Florijn. Het is een titel die haar befaamde vader nóóit veroverde

Karolien Florijn na haar winst in Racice, Tjechië.© Foto: ANP/Martin Divisek

Van onze verslaggever
Leiden

Karolien Florijn heeft zondag in Tsjechië als eerste Nederlandse ooit de wereldtitel gepakt in de skiff. De 24-jarige Leidse lag vanaf het begin op kop en bouwde haar voorsprong in de slotfase uit.

Ook olympisch kampioene Emma Twigg uit Nieuw-Zeeland moest haar meerdere erkennen en werd op 2,5 seconden tweede, voor Tara Rigney uit Australië.

Hoe uniek haar prestatie was, beseft ze nog niet toen ze net van het water kwam. „Ik denk dat dat morgen gebeurt, maar ik ben zo blij”, aldus Florijn bij de NOS. De roeister zei dat ze al vereerd en trots was om de finale te roeien en tegen olympisch kampioene Twigg uit te komen. „Zij is zo goed en ik had eigenlijk niets te verliezen. Ik had niet verwacht dat ik zou winnen. Dat was wel een fijn gevoel voor mezelf en dan kan je niet blijer zijn dan dit.”

De skiffeuse is de dochter van tweevoudig olympisch kampioen Ronald Florijn en de Duitse oud-roeister Antje Rehaag. Op de Olympische Spelen van vorig jaar in Tokio maakte ze nog deel uit van de vier-zonder, waarmee ze zilver veroverde. Waar vader Ronald lange tijd het bekendste lid van het gezin was, was dit het moment voor haar om op de voorgrond te treden. „Hij is nooit wereldkampioen geweest en ik ben dat nu wel”, lachte dochter Karolien, die sprak over een beter dan verwachte race waarin de laatste meters ’nog best makkelijk’ gingen.

Florijn had in de halve finales ook al de beste tijd genoteerd en won vorige maand met grote overmacht goud op de Europese kampioenschappen in München. Eerder dit jaar won ze twee keer met groot verschil een wereldbekerwedstrijd.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.