In schaduw van Karolien Florijn eindigen andere Leidse roeiers net naast podium op WK

Een Nederlandse boot in actie op de WK roeien in Tsjechië.© Foto EPA

Van onze verslaggever
Racice

Het was groot feest in het Tsjechische Racice, waar de Nederlandse ploeg een recordaantal medailles in de wacht sleepte op de WK roeien (tien) met als hoogtepunt het goud van Karolien Florijn. Haar broertje Finn (22) en Leidenaar Stef Broenink (32) deelden niet in de feestvreugde.

De Nederlandse dubbelvier moest genoegen nemen met de vierde plaats. Florijn, Broenink, Simon van Dorp en Jan van der Bij waren net niet bij machte om Europees kampioen Italië van het brons te houden. Polen won het goud, voor Groot-Brittannië.

De Nederlandse dubbelvier veroverde bij de vorige WK in Oostenrijk de wereldtitel. Hetzelfde viertal van toen, Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers, pakte twee jaar later in Tokio ook de olympische titel op dit nummer.

Een nieuwe Nederlandse boot met Florijn, Broenink, Van Dorp en Van der Bij wist zich op de EK in augustus nog niet te plaatsen voor de finale. Dat lukte in Racice wel en met een sterke eindfase kwam zelfs het brons nog in zicht. Met 5.43,14 waren de vier echter net een seconde langzamer dan Italië, dat derde werd.

Tien medailles

De Nederlandse roeiploeg heeft de wereldkampioenschappen afgesloten met een recordaantal van tien medailles. Het hoogtepunt was de gouden plak voor skiffeuse Karolien Florijn, die als eerste Nederlandse vrouw de wereldtitel pakte op dit onderdeel. Acht keer was er zilver voor Oranje en de mannen in de vier-zonder pakten zaterdag brons.

Melvin Twellaar kon zijn Europese titel in de skiff geen vervolg geven met een gouden plak op de WK. De Duitser Oliver Zeidler prolongeerde zijn mondiale titel, Twellaar werd tweede. Martine Veldhuis veroverde vrijdag al zilver in de lichte skiff. De mannen acht en vrouwen acht pakten zondag allebei ook zilver, net als de roeisters in de vier-zonder en dubbelvier zaterdag. Ook Ymkje Clevering en Veronique Meester (twee-zonder) en Roos de Jong en Laila Youssifou (dubbeltwee) roeiden naar de tweede plek.

Florijn was bij de NOS lovend over de prestaties van de Nederlandse ploeg. „Iedereen doet het zo goed, dat is zo leuk en aanstekelijk”, aldus de wereldkampioene. De 24-jarige skiffeuse kon haar overwinning nog maar moeilijk geloven. „Dat komt nog wel, ik denk morgen.”

Wetenschap

Hoofdcoach Eelco Meenhorst noemde bij de NOS de unieke prestatie van Florijn ’heel bijzonder’. Met alle goede prestaties in Tsjechië heeft de roeiploeg volgens hem een nieuwe stap gezet op het internationale podium. „Dit is een mooie opstap, maar richting de Spelen neemt het niveau steeds toe. Wij moeten er dus ook elk jaar een stapje bij zetten.”

Sinds zijn komst in 2013 is er het nodige veranderd bij de roeibond. „Op het gebied van voeding zijn er dingen veel beter geregeld. En er is nu een mooie combinatie van roeiexpertise en aan de andere kant de menselijk benadering en de wetenschap. De wetenschap is een belangrijke bron voor ons om verbetering te vinden.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.