Kremlin erkent dat er iets misgaat bij mobilisering reservisten

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

Het Kremlin erkent dat er iets misgaat bij de mobilisatie van 300.000 reservisten om in Oekraïne te vechten. "Er zijn inderdaad gevallen waarbij in strijd met de instructies van president Poetin wordt opgetreden" bij de mobilisatie, aldus een woordvoerder.

Er worden incidenten gemeld waarbij dwang en geweld worden toepast om te rekruteren. Ook zouden mensen worden gesommeerd zich als reservist te melden die helemaal geen reservist zijn. Ondertussen verlaten tienduizenden mannen die vrezen te worden opgeroepen gehaast het land.

De woordvoerder erkende onder meer dat er fouten zijn gemaakt bij het versturen van oproepen en hoopt dat de fouten snel kunnen worden gecorrigeerd.

Honderdduizenden reservisten

Het Kremlin heeft maandag laten weten dat er nog geen besluit is genomen over de sluiting van de grenzen voor alle weerbare mannen ofwel de mannen die wegens hun leeftijd als reservist oproepbaar zijn. De zegsman zei dat er ook nog geen voorstel op tafel ligt om oorlogsrecht in te voeren. Dat zou weerbare mannen verbieden het land te verlaten en beoogde reservisten die toch vertrekken tot deserteurs kunnen maken.

President Vladimir Poetin heeft afgelopen woensdag bevolen honderdduizenden reservisten op te roepen. Het ronselen van de reservisten is in handen van plaatselijke regionale besturen.

Maandag is in Siberië de chef van een mobilisatiecentrum ten noorden van Irkoetsk neergeschoten door een twintiger die razend zou zijn geweest over de oproep voor militaire dienst van een vriend die geen reservist zou zijn en helemaal geen militaire ervaring zou hebben. Volgens sommige mediaberichten zijn de afgelopen dagen zeker zeventien mobilisatiecentra in brand gestoken.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.