Woningen op plek school De Leerwinkel en kinderopvang Het Smurfenbos in Hillegom

Een impressie van de woningbouw nabij het Cerespark in Hillegom. Ter oriëntatie: op de tekening loopt de Weerlaan van linksboven naar rechtsboven.

Paul de Vlieger
Hillegom

Op de plek in Hillegom waar nu nog de voormalige basisschool De Leerwinkel staat, komen op termijn woningen. Datzelfde geldt voor de nabijgelegen locatie van de voormalige kinderopvang Het Smurfenbos. In totaal gaat het om 35 tot 40 woningen.

Een schetsontwerp voor de woningbouwplannen is inmiddels vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders. Dit betekent dat de exacte plaats waar wordt gebouwd nu vaststaat. Ook de hoogte van de nieuwbouw is definitief. Het gebouw op de plek van Het Smurfenbos wordt drie woonlagen met een kap. Het gebouw op de plek van De Leerwinkel telt straks twee woonlagen.

IKC

Beide gebouwen zijn vrijgekomen door de komst van IKC Vossepark, naast de brandweerkazerne aan de Weerlaan. De Leerwinkel en de kinderopvang aan de Van der Duyn van Maasdamlaan verhuisden eind maart van dit jaar naar de nieuwbouw.

Vorige week werden tijdens een inloopavond de schetsontwerpen van de bouwplannen gepresenteerd aan omwonenden. Volgens de gemeente kwamen daar enkele tientallen belangstellenden op af. De buurtbewoners kunnen nog ideeën aandragen en meepraten over de vorm van de gebouwen, het parkeren en het groen.

Volgens wethouder Karin Hoekstra biedt het nieuwbouwplan ’kansen om de kwaliteit van de omgeving te verbeteren’. Het plan van de gemeente is om het Cerespark, dat grenst aan de nieuwbouw, te verbinden met de Ringvaart en met het Vossepark, aan de andere kant van de Weerlaan.

Woningnood

Dat er wordt gekozen voor woningbouw, in plaats van bijvoorbeeld uitbreiding van het Cerespark, is omdat er sprake is van woningnood in Hillegom. De gemeente wil zo veel mogelijk binnen de bestaande bebouwing - op zogenoemde inbreilocaties - bouwen en liever niet op de omliggende bollenvelden.

Volgens Hoekstra wil het college waar mogelijk verschillende soorten woningen realiseren. ,,Koop en huur, klein en groot, en geschikt voor verschillende doelgroepen onder wie starters en senioren.’’

De komende tijd werkt de gemeente de nieuwbouwplannen verder uit waarbij volgens de wethouder zo veel mogelijk rekening wordt gehouden met wensen en zorgen van omwonenden. Na de uitwerking legt Hillegom het plan opnieuw voor aan de inwoners.

Vluchtelingen

De huidige planning is dat in 2024 of 2025 met de bouw wordt begonnen. Voordat de voormalige De Leerwinkel wordt afgebroken, doet het gebouw eerst nog dienst als opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Daarvoor wordt de oude school nu geschikt gemaakt. De verbouwing duurt naar verwachting tot medio november, waarna er per 1 december circa dertig Oekraïners kunnen worden opgevangen. Het gaat daarbij volgens de gemeente vooral om gezinnen.

Hoe lang De Leerwinkel voor de vluchtelingen in gebruik blijft, valt moeilijk te voorspellen. Hillegom gaat uit van zeker een jaar.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.