Drinkwaterprobleem: de nood bij Dunea is al langere tijd hoog

Het watertappunt van Dunea aan de Leidse Haarlemmerstraat.© Archieffoto Hielco Kuipers

Peter van der Hulst
Leiden

Drinkwaterbedrijf Dunea heeft per direct meer productiecapaciteit nodig om aan de vraag van bewoners en bedrijven in het westelijke deel van Zuid-Holland te kunnen voldoen. Uitbreiding van de bestaande waterwinning, het gebruik van nieuwe bronnen en een bewuste omgang van klanten met het water, worden door het bedrijf als oplossingen gezien.

Van de tien waterbedrijven in Nederland behoort Dunea tot de drie waar de nood nu al erg hoog is. Ook in gebieden als Groningen, Twente, West-Brabant en het Gooi ontstaan per direct problemen als maatregelen uitblijven. Oasen, actief in het Groene Hart, heeft wat meer respijt. Daar wordt de situatie pas na 2030 echt nijpend.

Grenzen in zicht

Dunea heeft te maken met een snel stijgende vraag naar water. De verwachting is dat in 2030 het gebied van Dunea 137 duizend inwoners meer telt dan nu. Zo’n 81 duizend nieuwe woningen moeten dan op de drinkwatervoorziening zijn aangesloten, terwijl de grenzen van de productie nu al in zicht zijn. Langere perioden van droogte en vervuilende stoffen in de grond helpen dan niet. Intussen bereikt de huidige zoetwatervoorraad in de duinen een maximum.

Lees ook: Drinkwaterbedrijven kunnen in de toekomst mogelijk niet genoeg drinkwater leveren

Afgelopen zomer maakte Dunea al bekend in het gebied tussen grofweg de rijksweg A4, de kust, het Westland en de grens met Noord-Holland te zoeken naar nieuwe bronnen en methoden van waterwinning. ,,Door water van nieuwe bronnen te zuiveren met membraamtechnologie en te mengen met drinkwater uit ons huidige systeem, kunnen we blijven zorgen voor voldoende water, van goede kwaliteit en continuïteit van levering’’, aldus Dunea-directeur Wim Drossaert.

Dunea kan het niet alleen. Drossaert pleit voor meer bewustwording en betrokkenheid van gemeenten en provincie. Het verkrijgen van vergunningen om waterwinning uit te kunnen breiden kost erg veel tijd. ,,Daardoor is het steeds vaker de vraag of we volgens planning met een uitbreidingstraject kunnen starten. Vertraging in de procedure rond een natuurvergunning kan er zomaar voor zorgen dat het hele project een jaar vertraging oploopt. Dat heeft direct invloed op de geplande beschikbare hoeveelheid drinkwater.’’

Lees ook: ’Laat drinkwater niet de volgende crisis worden.’ Waterbedrijven luiden de noodklok voor leveringszekerheid

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.