Dode transvrouw hotel Wassenaar mogelijk toch niet vermoord door ex-partner

Maarten Bakker
Wassenaar

De dode transvrouw die begin dit jaar werd gevonden in een hotelkamer in Wassenaar is mogelijk toch niet vermoord door haar ex-partner. Het slachtoffer kan ook door een overdosis cocaïne om het leven zijn gekomen, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

De 40-jarige Monica Briza Garces Florez werd op maandag 3 januari door personeel van het Van der Valkhotel levenloos in haar kamer aangetroffen. Ze lag er waarschijnlijk al eén of twee dagen. De politie hield die maandag haar ex-partner aan op Schiphol, toen hij probeerde weg te komen.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de man uit Den Haag ervan de transvrouw, waarmee hij een tumultueuze relatie had, gewurgd te hebben tijdens een ruzie in Van der Valk. De forensisch patholoog die onderzoek deed naar de doodsoorzaak, stelt in zijn rapport nu echter vast dat een overdosis cocaïne de vrouw mogelijk fataal is geworden. Zijn bevindingen werden dinsdag bekend gemaakt bij de Haagse rechtbank, tijdens een pro forma zitting.

Lees ook: Rouw om gedode sekswerker in hotel Wassenaar: ’Ze was gek, maar lief’

De advocaat van de verdachte betoogde dat het rapport van de patholoog moet leiden tot vrijlating van de 32-jarige verdachte uit voorarrest. Het Openbaar Ministerie verzette zich daar tegen. „De conclusies van de patholoog zijn te stellig”, meende de officier van justitie.

De aanklaagster wees erop dat de verdachte zelf tijdens een verhoor heeft toegegeven dat hij de transvrouw tijdens hun ruzie in Van der Valk in de wurggreep nam. „De verdachte ging er zelf vanuit dat hij een levensdelict had gepleegd”, zei de officier van justitie op de voorbereidende zitting dinsdag. Daarom probeerde de verdachte via Schiphol te vluchten.

De Haagse rechtbank besloot dinsdag dat de Hagenaar, die niet in de rechtszaal was, toch vast blijft zitten. Volgens haar wordt in het rapport van de patholoog toch ook verwurging genoemd als doodsoorzaak. De rechtbank laat de komende maanden wel aanvullend onderzoek doen naar ’het meest waarschijnlijke scenario’.

De resultaten worden op een nieuwe zitting op 12 december mogelijk bekend. De zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld.

Lees ook: Verdachte van doden transvrouw Monica in Wassenaar legt verklaring af bij politie: ’Het spijt me, het is een nachtmerrie’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.