Nederlandse flower power van Boudewijn de Groot | Classic Album

Ies van Rij

Elke zaterdagavond kijken we op deze plek terug op een klassieker in de pop/rock. Geïnspireerd door Spotify. Daar zie je regelmatig: ’als je dit leuk vindt, luister dan ook hiernaar’. En zo komt de nieuwe generatie terecht bij onder meer The Doors, Pink Floyd en wie dan ook. Vandaag: ’Voor de overlevenden’ van Boudewijn de Groot.

Zeg je Boudewijn de Groot, dan zeg je Lennaert Nijgh. In de jaren zestig bloeide tussen de zanger en de liedjesschrijver een artistieke samenwerking op die zou resulteren in een reeks van Nederlandstalige klassiekers als ’Testament’, ’Het land van Maas en Waal’ en ’Avond’.

Aanvankelijk werd Boudewijn de Groot door zijn vertolking van ’Welterusten, mijnheer de president’ gezien als een protestzanger. Het lied tegen de oorlog in Vietnam bleek al snel niet representatief voor de koers die hij uiteindelijk in zou slaan. Dat werd wel duidelijk op het in 1966 uitgebrachte ’Voor de overlevenden’. Een album met dromerige en romantische liedjes over verliefd worden, ’de eerste keer’, overleven en verloren jeugdidealen. Vooral dat laatste is opmerkelijk want Boudewijn was pas 22 toen het album uitkwam.

Als je op die leeftijd al ’het testament opmaakt van je jeugd’ dan ben je een oude ziel in een jong lichaam. Combineer dat dan nog met zijn keurige en foutloos gearticuleerde Algemeen Beschaafd Nederlands, dan klinken nummers als ’Verdronken Vlinder’ nu ruim een halve eeuw later toch wat gedateerd. Doet dat wat af aan de klassieke status van ’Voor de overlevenden’? Nee, het is nog steeds een inspirerend tijdsbeeld van die roemruchte hippiejaren vol love, peace en happiness. Flower power maar dan op z’n Nederlands.

Klik hier voor de Vrij Magazine Spotify Classic Album Playlist.

Meer nieuws uit Lifestyle

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.