Leidse erepenning voor oud-rector magnificus Carel Stolker

Carel Stolker krijgt de erepenning van burgemeester Henri Lenferink.© Foto Hielco Kuipers

Carel Stolker tijdens zijn laatste ’Dies Natalis’ van de universiteit als rector magnificus.© Foto Hielco Kuipers

1 / 2
Binnert Glastra
Leiden

Carel Stolker heeft zaterdagnacht de erepenning van Leiden ontvangen. Het stadsbestuur prijst de ’grote persoonlijke warmte en betrokkenheid’ die de oud-rector magnificus van de Leidse universiteit wist te koppelen aan de wetenschap. Een ’op en top Leidenaar en een groot ambassadeur van de stad’.

De gemeente reikt de erepenning jaarlijks aan de vooravond van de viering van Leidens Ontzet uit aan een persoon of instelling die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de stad of op een positieve manier bijdroeg aan beeldvorming daarvan. Ditmaal valt die eer ten deel aan de geboren en getogen Leidenaar Stolker, die ook zijn opleiding volgde aan de Universiteit Leiden. In 2013 werd hij daar rector magnificus, een functie die hij tot vorig jaar februari bekleedde.

Stolker was een belangrijke persoon bij de totstandkoming van een ’medical delta’ waarin de universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam samenwerken. De gemeente prijst hem ook om zijn contact met studenten en de sterke groei en bloei van de universiteit, die ze onder zijn leiding doormaakte. Hij sprak zich geregeld uit voor gelijke rechten en vrijheid van meningsuiting en spande zich in om de banden tussen stad en universiteit aan te halen. Ook vond hij dat de universiteit een zichtbare rol moest hebben tijdens de viering van het Ontzet.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.