Hoge tonen moeten lastige jongeren van plein voor Winkelhof in Leiderdorp verjagen

Een mosquito, een kastje waaruit hoge tonen klinken, die jongeren irritant vinden.© Archieffoto

Aad Rietveld
Leiderdorp

Mosquito’s, apparaten die hoogfrequent geluid uitzenden, moeten de overlastgevende jongeren verjagen van het plein voor winkelcentrum Winkelhof in Leiderdorp.

Omwonenden van de Winkelhof kwamen zelf met de suggestie van de mosquito’s, die al in zo’n zestig gemeenten in Nederland succesvol zijn tegen overlast door hangjongeren. De hoge tonen uit de kastjes zijn alleen hoorbaar voor jongeren tot 25 jaar. Die vinden het geluid heel irritant en gaan er een blokje voor om. De gemeente hangt vijf van die kastjes op het plein en een op het Staringpad nabij het winkelcentrum.

De omwonenden klagen al een paar jaar dat jongeren racen op scooters in de omgeving van het winkelcentrum, voor geluidsoverlast zorgen, voorbijgangers bedreigen en rotzooi op straat gooien. In juli van dit jaar vertelde burgemeester Laila Driessen de gemeenteraad dat ’het zo niet langer kon’.

Op een bijeenkomst met omwonenden, winkeliers, boa’s en politie in het gemeentehuis werd het idee van de mosquito’s geopperd. Met de hoge tonen van dat apparaat kun je, zegt de gemeente, ’hangplekken virtueel afsluiten, waardoor de overlast sterk kan verminderen. Nadelen zouden de apparaten nauwelijks hebben: het geluid dringt niet door in woningen en winkels en 25-plussers horen de hoge tonen niet.

De gemeente zet de mosquito’s de komende twee maanden op vaste tijden aan. In de wintermaanden gaan ze uit, maar kunnen bewoners die overlast ervaren ze voor een periode van twintig minuten aanzetten door een speciaal telefoonnummer te bellen. Na een half jaar kijkt de gemeente of deze aanpak succesvol is en doorgaat.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.