Oktober is Jan Wolkersmaand in Oegstgeest

De oude tribune van ASC achter de De Kempenaerstraat.© Foto Archief ASC

Theo de With
Oegstgeest

Op 19 oktober is het vijftien jaar geleden dat Jan Wolkers overleed. In zijn geboorteplaats Oegstgeest is oktober daarom uitgeroepen tot Wolkersmaand.

De aftrap is op vrijdag 30 september bij voetbalclub ASC. Onno Blom presenteert daar zijn nieuwe boek. Ook schrijvers Aisha Dutrieux, Jan Maarten Slagter en Simon Kuper zijn te gast om jeugdherinneringen aan Oegstgeest op te halen.

Lees ook: Voetballen tussen gekken en gelovigen; Onno Blom duikt in het voetbalverleden van Jan Wolkers

Op woensdag 12 oktober wordt bij kasteel Oud Poelgeest een nieuwe stek van de tulpenboom uit de Leidse Hortus botanicus geplant. Deze boom speelt een belangrijke rol in het werk van Wolkers, maar de originele boom (ook een ent van de Hortus) is niet zo fraai meer. Daarom plant burgemeester Emile Jaensch een nieuwe.

Op zijn sterfdag, woensdag 19 oktober, wordt het herstelde muurgedicht ’De herinnering’ tegenover het geboortehuis van Jan Wolkers onthuld. Dit gedicht van Wolkers is vijf jaar geleden in de Deutzstraat aangebracht, maar had de tand des tijds niet doorstaan. Door middel van crowdfunding is er genoeg geld bijeengebracht om het muurgedicht te herstellen.

Op zondag 23 oktober strijkt het radioprogramma ’Vroege vogels’ neer op landgoed Oud Poelgeest. Het programma wordt rechtstreeks vanuit het kasteel uitgezonden en staat geheel in het teken van de uitreiking van de Jan Wolkersprijs. Deze literaire onderscheiding wordt elk jaar toegekend aan het beste Nederlandse natuurboek van het afgelopen jaar.

De geboortedag van Jan Wolkers, woensdag 26 oktober, kan uiteraard ook niet onopgemerkt voorbij gaan. Onder leiding van een gids kan die dag om 14.00 uur een Wolkerswandeling worden gemaakt langs plekken waar de schrijvers, schilder en beeldhouwer voetstappen heeft achtergelaten. Het startpunt is bij Kasteel Oud Poelgeest. De wandeling kan op andere dagen ook op eigen gelegenheid worden gelopen.

Bakker Hugo de Groot aan de De Kempenaerstraat verkoopt vanaf 6 oktober speciaal Wolkersbrood, dat gevuld is met Turks fruit. Ook de horeca van Oegstgeest laat zich niet onbetuigd. Snackbar ’t Haasje, Villa Beukenhof, café De Gouwe, Kasteel Oud Poelgeest en La Focaccia hebben speciale Wolkersgerechten op de menukaart. Ze zouden gebaseerd zijn op de culinaire voorkeuren van Jan Wolkers.

Meer informatie over het programma: www.terugnaaroegstgeest.nl

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.