HVOL opent stemming voor publieksprijs van ’beste historische productie’ van de afgelopen vijf jaar

De ’herbegrafenis Diederik van Leyden Gael’ was in 2013 de winnaar van de publieksprijs voor de beste historische productie van de HVOL.© Archieffoto Hielco Kuipers

Wilfred Simons
Leiden

Belangstellenden kunnen vanaf vandaag tot en met zondag 30 oktober een stem uitbrengen voor de publieksprijs van de Historische Vereniging Oud Leiden. Een jury onder leiding van dijkgraaf Rogier van der Sande nomineerde drie boeken, een podcast en de ’stadsvoorstellingen’ van PS | Theater. De winnaar wordt zaterdag 5 november bekendgemaakt tijdens de jubileumdies van de HVOL in de Hooglandse kerk.

De HVOL stelt eens in de vijf jaar een publieksprijs beschikbaar voor de beste historische productie over Leiden die in die periode is verschenen. Met nadruk zegt de vereniging dat het niet om een boek hoeft te gaan. Ook historische optochten, podcasts, televisieprogramma’s en theaterproducties komen in aanmerking voor de prijs. In 2017 kwam de stichting Begraafplaats Groenesteeg met de herbegrafenis van Diederik van Leyden Gael als winnaar uit de bus. Destijds hadden 4000 Leidenaars hun stem uitgebracht tijdens de online verkiezing. De jury koos deze keer producties uit de periode 2017-2021.

Dit jaar zijn genomineerd: Onno Blom met zijn Rembrandtbiografie ’De Jonge Rembrandt’, Stefan Gasbergen met ’Goeie Mie, biografie van een seriemoordenares’, podcastmakers Fenna IJtsma en Mariska van der Veen met hun serie ’Leidse onruststokers’, Frits van Oosten met ’De stad en de wethouder. Hoe Cees Waal de binnenstad van Leiden vernieuwde’ en PS |Theater met hun ’stadsvoorstellingen’ in de periode 2017-2021.

(Tekst gaat door onder filmpje)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Behalve een publieksprijs reikt de HVOL elke vijf jaar ook een prijs uit voor de beste wetenschappelijke historische publicaties over Leiden. Voor deze Oud Leiden Onderzoeksprijs heeft een jury onder leiding vankunsthistoricus Rudi Ekkart vijf boeken genomineerd: de Lorentzbiografie van Frits Behrend en Dirk van Delft: ’Lorentz. Gevierd fysicus, geboren verzoener’; Jaap W. Focke, ’Macheh Lajesoumin. A Jewish Orphanage in the City of Leiden, 1890-1943’; Kees Schuyt, ’R.P. Cleveringa. Recht, onrechten de vlam der gerechtigheid’; Pieter Slaman, ’De glazen toren. De Leidse Universiteit 1970-2020’ en Bart van der Steen, ’In Leiden moet het anders. Geschiedenis van een SP-afdeling 1970-1982’.

In 2017 ging de Oud Leidenprijs naar Esther Mourits voor haar proefschrift over de Thysiusbibliotheek aan het Rapenburg: ’Een kamer gevuld met de mooiste boeken. De bibliotheek van Johannes Thysius (1622-1653)’.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.