Mini-bieb in de Peppelhof Leimuiden; Family Factory ’meer dan teleurgesteld’

De vrijwilligers in de bibliotheek in Leimuiden.© Archieffoto Hielco Kuipers

Marieta Kroft
Leimuiden

Geen afhaalpunt, maar een mini-bieb. Dat wordt het alternatief voor de te sluiten bibliotheek in Leimuiden. Burgemeester en wethouders willen jaarlijks 7500 euro beschikbaar stellen voor een kleine bibliotheek in het seniorenwooncomplex de Peppelhof.

Welzijnsorganisatie De Driemaster legt zelf ook 7500 euro bij. Samen met de koepel van bibliotheken Rijn en Venen, richt De Driemaster een voorziening in met boeken voor senioren en kinderen tot en met zes jaar. Er is ook plek voor ontmoeting in de vorm van cursussen en activiteiten.

Afhaalpunt

De bibliotheek die sinds 2017 in ’t Spant is ondergebracht, sluit per 1 januari. Lange tijd zag het ernaar uit dat er alleen een afhaalpunt voor bestelde boeken zou overblijven. Zo bespaart de gemeente jaarlijks 60.000 euro.

Na protest uit de bevolking en de politiek besloten B en W deze week geld vrij te maken voor een mini-bibliotheek. De gemeenteraad neemt op 10 oktober een besluit. Het bestuur van de Peppelhof moet er ook mee instemmen. Die vergadert erover op 11 oktober.

Komt er geen overeenstemming dan komt het oude plan weer op tafel, namelijk een afhaalpunt.

Family Factory

De Family Factory, een groep van actieve ouders in Leimuiden, is niet blij met het alternatief. ,,Ik ben meer dan teleurgesteld’’, zegt Annemarie van der Veen. ,,Er komt twintig strekkende meter aan boeken. Dat zou veertig meter moeten zijn. Het zijn alleen boeken voor de nul tot zes-jarigen en de senioren. We missen de groep die net gaat lezen, namelijk de 6 tot 12-jarigen.’’

Ze weet dat Rijn en Venen met de scholen gaat overleggen over uitbreiding van de collectie daar. ,,Als zij nee zeggen, dan vist deze zo belangrijke groep naast het net. Bedenk wel dat er 1100 handtekeningen zijn opgehaald tegen sluiting van de bibliotheek, een kwart van het totale aantal inwoners.’’

De zegsvrouw van de Family Factory heeft het gevoel dat Leimuiden de dupe wordt van de plannen die er zijn voor een hypermoderne, maar ook dure bibliotheek die volgens haar in Roelofarendsveen komt.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.