LTO: waarschuwing onrealistische opkoop boerenbedrijf is terecht

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) waarschuwt terecht tegen de onrealistische opkoop van boerenbedrijven, stelt LTO Nederland in een reactie op een rapport van het Planbureau.

LTO onderschrijft dat grootschalige gedwongen uitkoop in de praktijk niet gaat werken en dat de aanpak juridisch kwetsbaar is. Daarbij zorgt gedwongen uitkoop ook voor maatschappelijke spanning. De landbouworganisatie wijst erop dat zo'n uitkoopproces jaren duurt en dat de benodigde kennis ertoe bij de overheid ontbreekt.

"In plaats van te focussen op opkoop is een meer integrale benadering met diverse transitiepaden die passen bij het specifieke bedrijf en de omgeving meer kansrijk. Goede, gerichte en vrijwillige regelingen voor duurzame innovatie, verplaatsen en stoppen bieden perspectief zodat boeren zich langs verschillende transitiepaden kunnen ontwikkelen en blijven zorgen voor goed eten, mooi groen en sterk ondernemerschap", stelt LTO.

Het PBL concludeerde maandag in een rapport dat de hoge verwachtingen die het kabinet heeft van de nieuwe uitkoopregeling ten bedrage van 7,4 miljard euro om boerenbedrijven te beëindigen "onrealistisch" zijn. Het kabinet wil met deze miljarden een bijdrage leveren aan het behalen van de stikstofdoelstellingen in 2030. Duizenden bedrijven zouden hiermee beëindigd moeten worden en dat zou moeten leiden tot tientallen procenten minder vee.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.