Eerste asielzoekers dinsdag op cruiseschip in Amsterdam

ANP Producties | Bron: ANP
Amsterdam

De eerste asielzoekers die onderdak krijgen op een cruiseschip in Amsterdam arriveren dinsdag. Dat laat een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) desgevraagd weten. Het gaat om zo'n honderd personen. Uiteindelijk komen er rond de duizend asielzoekers op het schip, dat ligt aangemeerd in het Westelijk Havengebied.

Vorige week was nog niet duidelijk wanneer de eerste mensen op de MS Galaxy zouden komen. Het COA meldde eerder dat er nog flink wat moest gebeuren om de omgeving van het schip, een industriegebied, veilig te maken voor de tijdelijke bewoners. Zo zijn er fietspaden en voetpaden aangelegd en komt er een pendelbus. Ook zijn de kades voorzien van extra hekken.

Op het enorme schip, dat normaal tussen Zweden en Finland vaart, is in eerste instantie zes maanden lang plek voor duizend mensen. Na een evaluatie zou dat eenmalig verlengd kunnen worden met drie maanden en kan het aantal oplopen tot 1500. De groep bestaat waarschijnlijk uit asielzoekers, statushouders, kinderen en een klein percentage asielzoekers uit veilige landen.

Amsterdam is na Velsen de tweede gemeente die asielzoekers onderbrengt op een cruiseschip. Met de opvangplek voor duizend mensen wordt "het falen van het kabinet een beetje opgelost", zei verantwoordelijk wethouder Rutger Groot Wassink afgelopen vrijdag tijdens een rondleiding.

Meer nieuws uit Binnenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.